Tankar om kvinnodagen, 8:e mars

Jag är med i en förening för kvinnliga låtskrivare och artister som heter ”Lilitheve” Varför heter den så tänkte jag och fick följande svar:

Enligt urgamla hebreiska skrifter var det inte Adam och Eva som var först i Edens lustgård, det var Adam och Lilith.

Lilith var en kaxig tjej som gjorde det hon ville och hon vägrade att underkasta sig Adam bara för han var man. Lilith gjorde det hon tyckte var kul och brydde sig inte om vad varken Adam eller vår Herre sa. Men det gjorde inte Lilith ostraffad – hon blev ersatt med den mer fogliga Eva som var lättare att styra.

Detta har jag aldrig förr hört talats om, men kanske är det så att alla vi kvinnor och lite av både Lilith och Eva i oss.

Jämställdheten mellan män och kvinnor handlar kvinnodagen om för mig.

Det är skrämmande att det går så sakta, det är skrämmande så många fördomar och mönster som lever kvar. Som att en del människor inte fattar vad kvinnodagen är bra för. Jag har fått frågor typ

”Vaddå kvinnodagen? Vad gör ni då? Sitter ni i ett rum och hatar män eller???” Jag blir bara trött.

Kvinnodagen handlar inte om att hata – tvärtom, kvinnodagen är en dag då vi tjejer/kvinnor/tanter hyllar vår kvinnlighet, en dag då vi tänker lite extra på vad det innebär att vara kvinna.

”Män ska vara män och kvinnor ska vara kvinnor” är en annan replik jag fått.

Jaha – det säger du brukar jag svara – men nu pratade vi om kvinnodagen, inte om göra-om-män-till-kvinnordagen – finns det en sådan dag förresten eller vad är det du pratar om?

”Ja, ja – ni fruntimmer ni håller alltid ihop – man får inte en syl i vädret”…

Alla vansinniga ideal om hur vi med flest X-kromosomer ska se ut…

Så många tjejer som mår dåligt och tycker att de inte duger, att de är för tjocka, att de ser ”fel” ut. Vi har ett samhälle som hyllar anorexia modeller, ett samhälle som inte hör eller ser vad tjejer presterar eller kan – nej åskådarna ser bara hur tjejerna ser ut och om de ser ”fel” ut. Gördlarna är standard igen, håll-in-plagg som ska platta till och lyfta upp och släta ut.

De kirurgiska ingreppen är vardagsmat – fettsugning, cellulitreducering, läpp- och bakförstoring, bröstimplantat – det är sjukt, sjukt, sjukt!!!

Vi lever i ett samhälle där en kvinna som blivit våldtagen ifrågasätts, får stå till svars för vad hon hade på sig, om hon druckit för mycket, om hon inte agerade som hon ville trots att hon sa, att hon skrek NEJ!

Senast idag läste jag i tidningen om en tjej som dog efter att ha blivit utsatt för en gängvåldtäkt. En av förövarna sa ”Tjejer som går ut ensamma på kvällen tigger om att bli våldtagna” Jag blir mörkrädd och förbannad!

Idag pratade jag med min son som är 31 år och arbetar som svetsare. Hans fru arbetar inom omsorgen och har fått ett avtal som säger att hon inte får betalt när hon jobbar natt, hon får endast betalt för några timmar under natten. Min son sa

”Ja du morsan – hade hälften av de som jobbar på Karins (hans frus) jobb varit killar hade det avtalet aldrig gått igenom.”

Det skrämmande är att han antagligen har rätt.

Jag arbetade i en växel i början av 2000-talet. Det skulle anställas en ny telefonist och vi fastande för en kille. Vår fackordförande (som var kvinna) kom in till oss och sa glädjestrålande ”Oh vad kul att det kommer en kille till er i växeln, då höjs statusen på ert jobb”.

Nu är jag en fredlig människa – men när hon sa så ville jag slå henne – vilken inställning!

Jag tänker på våra tidiga kvinnliga jämställdhetsarbetare, Kata Dahlström, Selma Lagerlöf, Kerstin Dahlström, Fredrika Bremer och Elin Wägner – vad skulle de sagt om de levt om hur jämställdhetsarbetet ser ut idag?

Min magkänsla säger mig att de skulle utbrista

”Va! Har ni inte kommit längre systrar?”

Nej, vi har inte kommit längre men vi kämpar på och kvinnodagen är en dag då vi kan fylla på med varandras kraft och peppa varandra.

Ta vara på den dagen systrar! Sträck på er och känn att ni är vackra, stolta och underbara människor!

Åh åh åh tjejer, åh åh åh tjejer – vi måste höja våra röster får att höras

Åh åh åh tjejer, åh åh åh tjejer – vi måste höja våra röster får att höras

Åh åh åh tjejer, åh åh åh tjejer – vi måste höja våra röster får att höras

//Eva Nykvist

Förtroendevald musiker förbundet.