Därför är jag socialist!

Jag vill ha en värld där alla är lika mycket värda oavsett vilken färg de har på sin hud, vilket kön de har eller vem de älskar. I denna värld är alla med och betalar utefter sin förmåga och alla får efter det behovet man har, det ska inte spela någon roll i vilken samhällsklass man råkar ha fötts in i.

 När jag var 13 år hände en jobbig och svår sak i min familj. Min storasyster drabbades av en svår sjukdom cancer. För att hon skulle kunna bli friskt behövde hon få mediciner i flera omgångar under ett par månaders tid. Denna medicin kallas cellgift. När hon fick den behövde hon stanna ett par dagar på sjukhuset. En dags behandling av cellgiftet kostade det året ca 50 000 kr. Denna summa hade mina föräldrar aldrig haft råd att betala själva. Så hade vi inte haft ett skattesystem i Sverige där man betalar efter förmåga och får efter det behov man har så skulle nog inte min storasyster levt idag.

Jag vill ha en värld där alla får gå i skolan och att skolan ska vara till för alla. Det ska inte spela någon roll hur mycket pengar föräldrarna har på sitt bankkonto.

Min dotter har ADHD och hon behöver mer hjälp i skolan än barn utan detta funktionshinder, tyvärr får hon inte all den hjälp hon behöver då man gång på gång skär ner på skolans budget. Under de 8 åren Sverige haft en regering som fört en politik där de rika ska få mer pengar i sina plånböcker. Så har jag sett hur pengar till skolan minskar. Är detta rätt? Ska barn som har svårt att lära sig saker på det traditionella skolinlärningssättet (där läraren föreläser och man måste koncentrera sig på att lyssna) inte få samma chans till en bra utbildning som de barn som har väldigt lätt att ta in information och lära sig på detta sätt?  Ska dessa barn behöva gå flera år i skolan utan att få rätt utbildning som är anpassad till dem?

Är det inte dags att vi gör skolan till en plats som tar hänsyn till allas olika sätt att lära sig på.

 Jag vill ha en värld där alla som arbetar och vill arbeta får en anställning som är trygg och en lön som de kan leva på.

Jag har bekanta som ännu fast de varit yrket samma i drygt 10 års tid fortfarande inte fått en tillsvidareanställning de kan känna sig trygga med. Att bli anställd på noll timmars kontrakt är idag så extremt vanligt inom många yrket grupper. Sova med telefonen bredvid kudden för att man är rädd att missa ett sms eller samtal som kan ge en jobb över dagen. Tar vilket jobb som helst för att ha råd att leva. Ska man inte kunna flytta hemifrån förens man är närmare 30 + för man inte fick föräldrar som är välbärgade?

Jag vill ha en värld där alla som arbetar inte behöver vara oroliga att göra sig illa på sin arbetsplats. Aldrig mer ska någon behöva få ett samtal att deras nära inte kommer hem något mer på grund av sitt arbete.

Jag läser i tidningen varje vecka om arbetare som dör på sina arbetsplatser på grund av att det är för dålig arbetsmiljö och för mycket stress på arbetsplatserna idag. Ska en person behöva dö på sin arbetsplats för att man anser att det är för dyrt med arbetsmiljöarbete idag. Eller att det är för dyrt att anställa en person till för att minska stressen bara för att någon ska tjäna lite mera pengar?

 Detta är några saker som har gjort att jag är socialist för jag tror på alla har rätt att få ett bra och drägligt liv oavsett vilka föräldrar man fick vid födseln för trots allt väljer vi aldrig vilka föräldrar vi får.

Socialism för mig är att om vi alla hjälps åt att betala för att alla ska få det bra i samhället så behöver ingen betala jättemycket. Ett samhälle där vi alla ställer upp för varandra för vi tror på att alla människor är lika mycket värda, är ett samhälle som jag vill att mina barn ska växa upp i och värna om lika mycket som jag. Därför är jag socialist.

 

//Cecilia Löfbom

Handels & Deltagare ombudsmannautbildningen 2015