Ständig förbättring, Alla kan göra nåt.

Människan är naturligt lat. Varför skulle man villa göra nåt i onödigt.

Jag brinner för förbättringar, när jag gör något gör jag det ordentligt eller väntar till jag kan göra det rätt. Jag blev utmanad att skriva här av en kurskollega genom agremang om mitt låga el förbrukning men känner att det är mer än så, det är en livsstil att tänkt innan man gör något, Lean och 5S är bara ett redskap, om man börjar på något så går det att implementera på allt, inte bara elförbrukning, man brukar säga ”många bäckar små gör en stor å”.

Min årsförbrukning på el är nästan om andras årsförbrukning ca 500-600 kWh/år, Mars så landade räkningen på 36kr (51kwh i mars) det resultera att elbolaget bara skickar ut fakturor varannan månad. Varför ska ni veta detta? Det kanske inte är el ni vill förbättra, det är kanske ekonomin? Eller något annat. Men att sträva efter förbättring är ett måste för att inte komma i ett ekorrhjul.

  1. Förstå vad ni vill förbättra. (Tid, pengar, energi, bensin, arbetsmiljö)
  2. Skriv ner vad som förbrukas och hur mycket.
  3. Prioritera själv vad det är värt för dig.
  4. Frågesätt varför måste du ha det så. Börja med låg prio sakerna. varför måste man köpa plastpåsen i affären, varför är elräkningen så stor och varför drar min bil mer bensin nuförtiden.

Ifrågasätt alltid varför, sen varför det. förända betedde och bygg bort hinder, var inte rädd att flytta saker. Det självklara är inte alltid där, vi lever i en ständig förändring. Vad vill du göra?

Självklart är elen helt avstängd hemma, när jag är på kurs 🙂

el förbrukning

//Carl Dössling, medlem  IF metall avd 15

Deltagare kursen: Anpassning och rehabilitering