Jag är inte rasist

Jag är inte rasist. Nej, det kommer inget ”men” efter den meningen, ej heller efterföljande rant varför vi inte behöver ta emot fler invandrare till Sverige.

Jag är trött på att se den meningen överallt.

Jag är inte rasist. Jag bryr mig inte om vilket ursprung din granne har, eller personen som snodde din bil. Jag bryr mig heller inte om hudfärgen på glassförsäljaren eller personen som misshandlade din kompis.  Jag tänker inte på nationalitet när jag hör att du träffat en ny person du gillar eller kirurgen som sydde ihop ditt trasiga ben.

[read more=”Läs mer” less=”Läs mindre”]

 Polisen då? Bryr sig de om vilket ursprung folk som har begått brott har? I början av året hörde jag en efterlysning av tre personer som hade rånat en person på en plånbok. Polisen i reportaget beskrev personerna som två män och en kvinna i 50 års ålder, kvinnan hade huvudbonad och lång kjol. Kraftigt byggd och ca 1.70 lång. Mörkt hår.

Den ena mannen var mörkhårig och hade svart jacka och svarta skor. Den andra mannen hade även han mörkt hår och mörka kläder. Han var den som körde den vita Volvon. En 740. Det mest relevanta här kan tyckas vara bilen och antalet personer.

I april gick polisen i Danderyd ut och varnade allmänheten för irländare som åkte runt i ett visst område och ville utföra takläggningsarbeten på de boendes hus. Någon annan nämndes i polisens text. En rom. Romen hade jobbat för irländarna men ville inte längre fortsätta med det. Vad har nationaliteten med varningen att göra? Varför är det relevant att nämna romen som just rom? Irländarna som irländare och inte bara takläggare? Polisen fick mycket kritik för texten som skrevs och har nu tagits bort.

Det är oerhört befriande att se det första ovan nämnda reportaget och jag är glad att originalinlägget om takläggarna togs bort. Texten som avslutade hela den varningen var ”hjälp till att varna allt och alla så att de får svårt att få jobb. Vem vet, kanske försvinner de från Sverige när de inte får jobb.”

Och med ”de” menas alltså ”irländarna”, inte kriminella personer som lurar folk.

 

Jag är inte rasist och jag tycker att det är problematiskt att konstant benämna våra medmänniskor med vilken nationalitet eller ursprung de har. Vi kan beskriva och känna igen varandra på andra sätt.

 

//Anna Bergström 

Förtroendevald Seko

[/read]