Feminism för mig

Jag fick äran att prata feminism häromdagen. Vad det är för mig. När jag brinner för något har jag svårt att hålla isär tankarna i huvudet. Jag pratar alltid om flera saker samtidigt. Det blev väldigt osammanhängande och engagerande. Det slutade med att jag sa till en person att hen inte är feminist eftersom hen inte vill se barbystade kvinnokroppar på badhus. Som att jag är nån allsmäktig som avgör vem som är och vem som inte är feminist. Jag bad om ursäkt.
Nu har jag tänkt på vad feminism är för mig, på ett mer sansat sätt.
Och det låter ungefär så här.

[read more=”Läs mer” less=”Läs mindre”]

Målet med feminism är jämställdhet. Många kritiker frågar varför vi måste kategorisera, att om vi slutar att prata kön så blir det jämställt. Jag önskar att det vore så enkelt. Vi måste börja uppmärksamma orättvisor och skillnader i samhället först. Synliggöra. När vi har gjort det kan vi sluta prata om vem som har en fitta och inte. Och vad har egentligen genusmedvetenhet och jämställdhet gemensamt?

Att kvinnor ska komma ikapp männen när det gäller löner är ett steg. Hur sjutton gör vi det då? Det mest effektfulla är att gå och rösta. Det går även att engagera sig i ett politiskt parti som tycker så, att påverka politiken. Se till att de typiska kvinnodominerade yrkena i offentlig sektor får högre status. Vi behöver fler arbetande personer inom offentlig sektor. Höj statusen genom att höja deras löner. (Nu börjar hjärnan snurra om att vi kan uppmuntra våra söner att leka typiska omhändertagande lekar för då kommer de också att vilja ta hand om och vårda andra människor, men det kommer vi tillbaka till sen).

Inför sex timmars arbetsdag med bibehållen lön. Vi kommer att hinna med mer på fritiden, det gör att vi mår bättre. Vi kommer att kunna anställa mer personal inom områden där fler personer behövs, förskola, skola och inom vården. Tänk om en som är gammal faktiskt kunde få gå ut i friska luften en gång om dagen.
Höj kommunalskatten och se till att välfärden byggs ut och förbättras.

In med fler kvinnor på tunga poster inom fackförbundsstyrelser, styrelser överlag och på vd-poster. Om våra ungdomar och barn växer upp idag med vetskapen om att majoriteten på dessa poster är män, hur ska då tjejerna veta vad de kan kräva och kunna ha en förebild om det endast är män som visas? 50/50 är vettigt.

Dela på föräldraförsäkringen. Låt papporna vara hemma lika länge som mammorna. Det gör att barnen får lika mycket tid med båda föräldrarna plus att mammorna slipper det löneglapp som blir när kvinnor tar ut fler föräldradagar än männen.
Är du man och har en partner som är kvinna kan du själv se till att hålla koll på BVC tider, vilka kläder som behövs till barnen, köpa presenter till barnens kompiskalas, anmäla till fritidsaktiviteter och lämna och hämta på förskolan. Du kan se till att gå ner i tid så barnen slipper ha så långa dagar. När du ändå håller på kan du slänga igång en tvätt också.

Sluta skuldbelägga kvinnor som klär sig utmanande. Eller sluta skuldbelägga kvinnor överlag. Låt kvinnor sätta på sig vad de vill. Sluta bedöma deras utseende. Tycker du att en kvinna är ful? Synd för dig att du väljer att ha det tankesättet. Har du tänkt på varför du inte vill se barbystade kvinnor på stranden? Varför det finns bikinis? Att se en man med naken överkropp promenera mitt i stan är ändå rätt accepterat idag men hur skulle du reagera om du såg en bar kvinnokropp komma gående en torsdag fm? Förargelseväckande beteende? Varför är kvinnokroppen alltid under lupp? Jo, för att vi är vana att objektifiera kvinnans kropp. Kvinnor kan sluta bedöma kvinnors kroppar. Männen gör detsamma vilket leder mig in på krogen.

Stå inte på krogen och glo och bedöm en kropp. Kvinnor känner det, jag lovar och det är ej heller ett okej beteende. Och det förstör våra utekvällar. Vi vill gå ut och dansa med våra vänner, kanske dricka en öl och ha kul. Vill vi ligga kommer du att märka det. Utan droger i glaset. Behöver du prata lite med någon på krogen? Börja inte med att bedöma utseendet. Det finns andra saker kvinnor gärna pratar om, annat än hur snygga de är. Märker du att en kvinna inte vill prata med dig, sluta då prata, tjata inte och kalla henne inte för ”feministjävel” för det gör inte att oddsen blir bättre.
Går ni hem tillsammans så betänk: ett nej är ett nej tills hon har uttalat ett ja.
Ser du en ensam kvinna på väg hem från krogen och du är man, börja inte prata med henne utan gå över till andra sidan och följ inte efter. Hon kan tro att du är en våldtäktsman. 98% av de som våldtar är män, så det är inte så konstigt.

Sen var det barnen, ja. Bemöt alla barn lika. Ge alla barn 100 möjligheter istället för två. Med det menas att bara för att en snippbärare fyller år önskar hon sig inte automatiskt Barbie eller dockor. En snoppbärare kanske gillar att måla eller att springa skitfort. En snippbärare är inte fin bara de gånger hon har prinsessklänning på sig. Och hur bra är det att göda på utseendehetsen hos en treåring? Det är uppmärksamhet de vill ha. Uppmärksamhet kan även ges genom att faktiskt prata med barnen. Nyfiket och ärligt undra vad hen vill bli när hen blir stor, vad hen gillar för musik och om hen tycker att det är kul att åka buss. En snoppbärare kan vara annat än cool och tuff. Säg att det är kul att träffa hen och det funkar att ställa samma frågor till en snoppbärare som en person med snippa. De ritar, klättrar i träd eller cyklar inte med sitt könsorgan. De är människor som gillar olika saker.
Om snippbärare och snoppbärare blir behandlade på samma vis och med samma respekt när de är små så kommer de att växa upp och kräva lika villkor i samtliga områden i samhället. Samhället ska vara ett lika tryggt rum för oss alla.

Kämpa på med ungarna – de är det viktigaste vi har.

Med detta sagt undanbeder jag mig samtliga kommentarer om ”inte alla män”.

//Anna Bergström
Förtroendevald Seko

[/read]