Barnfattigdom i Sverige

Det finns ingen officiell barnfattigdom i Sverige! Sara är en vanlig tjej på 12 år hon går i skolan, bor i en lägenhet med sin mamma. Men Sara har det inte lika bra som alla andra barn. Just nu bor hon i en etta med sin mamma, de här bott där sen i juni och den här gången får de stanna till årsskiftet.Hon börjar veckan med att gå till skolan, hon känner sig ledsen och utstött. Hon vet ju vad som komma skall.

[read more=”Läs mer” less=”Läs mindre”]

 När hon kliver in på skolgården tittar de andra barnen nedvärderande på henne och fnissar och viskar något som hon inte kan uppfatta. Antagligen pratar de om hennes fula kläder som är köpta på second hand. När det är rast pratar de andra barnen om vad de gjorde i helgen.Nadia red på sin favorithäst på ridskolan, Calle spelade fotboll och några andra var och fika o kollade på bio. Sara lekte i parken utanför lägenheten och hjälpte sin mamma o handla. Sara har aldrig haft någon fritidsaktivitet hennes mamma har inte råd. Hon får ut ca 8.000 kr i månaden efter skatt. Med de pengarna ska hon betala hyra, mat, försäkringar, kläder, el.

 

Såhär ser vardagen ut för ca 230.000 andra barn i Sverige. De lever under den skäliga levnadsnivån i Sverige. Vi måste agera!

Genom avgiftsfria skolor och skoluniformer minskar man en del av mobbningen och utanförskapet. Ingen går i en finare skola än den andra, ingen har finare kläder än den andra.

När en familj söker om försörjningsstöd ska handläggarna beakta att det finns barn i hushållet och om man är ensamstående.

Kommunerna måste se till att det finns gratisaktiviteter som alla kan vara med på. Tex fritidsgårdar, kollo på sommaren mm

– Man måste sist men inte minst öka medvetenheten hos politikerna. Politikerna måste öppna ögonen!

Alla ett ansvar! Ett ansvar att påverka politikerna. Så att 230.000 barn kan få vara som alla andra. Men det finns ingen officiell barnfattigdom i Sverige!

// Mikalea Örn, deltagare Informera och agitera

[/read]