Boktips: ”Stjärnklart” – En thriller om kampen för överlevnad!

Har ofta funderat över vad jag egentligen kan. Vilken kompetens har jag som är värdefull på riktigt? Om jag levt på mina fattiga farföräldrars tid i 1800-talets Sverige (då ett av Europas fattigaste länder) vad hade jag kunnat bidra med? Eller om jag blir strandsatt i ett krigshärjat land? Hur livnär man sig som projektledare och arbetsskadad grafiker? Mina pannkakor är goda, men hur gör man mjöl? Hur konserverar man utan hjälpmedel från mataffären? Hur renar jag vatten och hur försvarar jag mig mot våld och orättvisor? Med hjälp av en bra projektplan och god retorik?

[read more=”Läs mer” less=”Läs mindre”]

Boken ”Stjärnklart” är den första i en serie av författaren Lars Wilderäng. Redan efter några sidor inser jag att det är en obehaglig men spännande och angelägen bladvändare.

Det är nutid i Sverige. Plötsligt slås all el – och alla elektroniska komponenter(!) – ut, en efter en.

All teknikberoende kommunikation bryts . Telefonerna lägger av, bilar, tåg, bussar, flyg (!) stannar plötsligt. Alla tror att det är lokalt, och i varje fall tillfälligt – och handlar efter det. Men de har fel.

Få kan ta sig till jobbet och väl där kan allt färre uppgifter utföras. Det gäller dig, lärare, dagispersonal, matleverantörer – och politiker. Inga reparatörer, läkare, brandmän, poliser eller ambulanser kan larmas och de kan i vart fall inte ta sig fram.

Den här boken handlar om vad som händer när vi förlorar det som vi i dagens Sverige tar för givet och har rättat in våra liv efter – modern teknik.

Innan du läser vidare, vad tror du händer när elen inte kommer tillbaka?

Hur agerar vi när vattnet slutar pumpas ut till våra kranar, frysvarorna ruttnar och kylan sprider sig i hemmet? Vad händer med vår ”förfinade” civilisation när alla plötsligt själva är ansvariga för att tillfredsställa sina och familjens mest primära behov (mat, vatten, värme, skydd och hälsa). Hur länge följer vi landets lagar och moraliska principer när dina barn svälter och enda lösningen är att ta från någon annan?

Fundera över det nästa gång du ser på nyheterna medan fredagsmys – tacosen sprider ett behagligt lugn inombords (passerade ”mätt” utan att märka det – man äter väl för att det är gott?) och du gör dig beredd att döma ut människors agerande i andra delar av världen.

Samtidigt som bilder på barnsoldater och från flyktingkatastrofen i medelhavet flimrar förbi, sänker du blicken till smartphonen och kollar in Facebook. Passar på att göra VAB -anmälan till försäkringskassan, betalar en räkning och beställer ”Linas matkasse”.

Men vad är det som ger oss rätt att döma människor som lever under helt andra förhållanden än vi? Vad gör oss så ”civiliserade”? – Vårt förfinade kulturarv? Vår lagom -mentalitet? Eller kan det vara något helt annat…

Vilka värderingar man har kommer alltid att vara viktigt – men bokens handling illustrerar frågan med smärtsam tydlighet: När vi tvingas kämpa för vår överlevnad, hur många av oss klarar då av att leva som vi lär?

 

// Anny sandgren, Utvecklingshandläggare Runö.

[/read]