Svenska Mjölkbönders situation

Vill du ha svensk mjölk och svenska mjölkprodukter på ditt matbord?

Vill du ha en levade landsbygd med betande mjölkkor på ängarna?

Eller spelar det ingen roll för dig?

Det gör det för mig.

För mig är detta en jätteviktig fråga och jag tycker att vi alla måste börja agera NU!!

[read more=”Läs mer” less=”Läs mindre”]

Jag älskar den svenska naturen med dess skiftningar från olika årstider.

Jag älskar även MAT. BRA MAT! SVENSK MAT! REN MAT!

Gärna ekologisk mat, från vårt vackra land Sverige!

Vi borde alla vara mer rädda om det vi har idag. Våra svenska bönder och deras levebröd.

Efter 8 år av ett Alliansstyrt Sverige har antalet mjölkbönder nästan halverats och flykten från landsbygden ökat.

Sverige är det dyraste landet i EU att producera mjölk i och Alliansen gjorde det inte lättar. De lyckades kraftigt sänka EU-stödet och höja diesel-skatten för våra bönder.

Dessutom lyckades de vända Sveriges ekonomi från ett kraftigt överskott till ett lika kraftigt underskott.

Dagens regering har insett betydelsen av att ha en svensk matproduktion och att de svenska bönderna, inklusive mjölkbönderna behövs för att vi ska kunna bo och verka även utanför storstäderna.

Socialdemokraterna har tillsammans med branschen nu tagit fram ett åtgärdsprogram på 87 punkter för att rädda situationen.

En av åtgärderna är att regeringen i sin vårbudget avsatte 500 miljoner till kreditgarantier för mjölkbönder. Det vill säga att företag (bönder) kan få ett lån för att klara en svår ekonomisk situation under rådande kris.

De jobbar även för att få EU-stödet till bönderna utbetalt under detta kalenderår.

En rad andra punkter i handlingsplanen handlar om att ursprungsmärka svenska mejeriprodukter mer, samt att informera om vad som skiljer svensk mjölkproduktion från andra länders.

Men mer behöver göras och det fort. Annars har vi kanske ingen svensk mjölkproduktion om 5-10 år.

Den svenska dieselskatten för de svenska bönderna låg i juli 2015 på 456,50 Euro per 1000 liter diesel. Medan den i Finland låg på 187,40 och i Danmark på låga 60,19. Så det är ju definitivt en utgift som måste kunna sänkas.

Jag skulle gladeligen betala ett par kronor mer för svensk mjölk och svenska mjölkprodukter. För detta gäller inte bara mjölken utan även allt annat som görs av mjölk.

 

Över 70% av all mjölk som produceras köps in av företag som använder mjölken till smör, grädde, creme fraische, yoghurt, fil, ost, kakor och bröd.

Bara 3 av 10 liter producerad mjölk blir traditionella mjölkpaket.

Mjölkpriset har åkt som en jojo upp och ner det senaste halvåret. Men priset är mycket lägre än vad det borde vara för att ge bönderna rimliga förutsättningar.

Dagens mjölkpris ligger ungefär på samma nivå som på 80-talet.

Vi konsumenter betalar ca 9kr för en liter mjölk och av det får bonden knappt 3kr. De flesta mjölkbönder förlorar pengar på varje liter såld mjölk.

Uppdrag granskning har tillsammans med Jordbruksverket gjort en enkätundersökning bland ett stort antal slumpvis utvalda mjölkbönder. Resultatet är dystert. 45% av de tillfrågade överväger att lägga stövlarna på hyllan och lägga ner sin mjölkproduktion.

Detta är ett förskräckligt resultat. Det blir otroliga tragedier för de människor som drabbas, en tragedi för vår svenska landsbygd och vår förmåga att kunna försörja oss i ett krisläge.  Många människor förlorar en hel livsstil, ett familjehem och i många fall även ett föräldrahem.

Lösningen kan inte vara att mjölkbonden ska rationalisera ännu mera. I rimlighetens namn vill vi väl ändå inte att både bönder och kossor ska leva på existensminimum?

Men allt behöver inte vara svart. Om man ser vad som hänt på den svenska fläskköttsmarknaden den senaste tiden så finns det ändå hopp, tycker jag.

Från att ha varit nere i botten åtnjuter nu svenskt fläskkött en högre position bland oss konsumenter. Argumenten för en antibiotikafri djurhållning gjorde till slut sin verkan. Djurens väl och ve hörde i slutändan faktiskt ihop med vårt och det borde väl även gälla den svenska mjölken.

Om vi vill ha kvar svensk mjölk med ursprung från djur som vuxit upp under de bästa förhållanden. Så borde väl vi konsumenter även här vara beredda på att stödja våra mjölkbönder genom att betala mer för mjölken.

Lite kul info: 2014 drack vi i genomsnitt 82,9 liter mjölk och åt nästan 21 kilo ost per person.

För att sammanfatta detta nu så tänk först och främst på att köpa svensk mjölk! Gärna ekologisk och närproducerad. Tänk även på allt annat som görs av mjölken som yoghurt, ost, kakor och bröd och kolla ursprungsmärkningen.

Sist men absolut inte minst. Skänk en tanke till Sveriges mjölkbönder. De vill ha sina arbeten kvar och om de inte kan ha det så raseras hela deras livsstil.

Ingen kan göra allt men alla kan göra något!

// Anki Lundin , deltagare Informera och agitera

[/read]