Så nära ondskan kan godhet ändå gro

Insikter. Kursen heter så och det är vad man får. Under ett av kursens fördjupningsarbeten kom jag i kontakt med en relativt okänd man med ett väldigt känt efternamn. Han hette Albert Göring och var bror med den nazistiske riksmarskalken Hermann, med vilken han delade efternamn men inte så mycket mer.

Albert avskydde nämligen nazismen. Att vara bror till Hermann gav naturligtvis en hel del makt, men den användes för att på alla möjliga sätt undergräva nazismen. Albert fick t.ex. bli exportchef på Skoda fabriken som bl.a. producerade krigsmateriel. Där ändrade han raskt produktionen så att merparten gick på export och endast en mindre del gick till Tysklands arméer.

[read more=”Läs mer” less=”Läs mindre”]

Likaså såg han mellan fingrarna med arbetarnas maskande och fusk. Han brukade också åka till ett närbeläget koncentrationsläger och kräva arbetare till produktionen, som han sedan släppte i skogen på väg tillbaka.

Men inte nog med det. Han drev också ett underjordiskt nätverk som vidarebefordrade uppgifter om tyska trupprörelser och smugglade ut fångar ur landet. Fångar som Albert ofta fått släppta genom att härma sin bror i telefonen eller underteckna brev med endast ”Göring”. Så nära ondskan kan ändå godheten existera. Och detta om något bevisar att människor är olika, även om gruppen kan förefalla vara homogen.

// Tommy Almqvist, deltagare insikter v. 45-46 (2015)

[/read]