Det är dags nu

Dags att stå upp för arbetarrörelsen

Socialdemokratiska partiet krisar, en stor grupp kvinnliga väljare har gått till Moderaterna och SD´s ökning är skrämmande och fruktansvärd.

Skandalen inom kommunal får medlemmarna att lämna facket – nu när vi behöver de fackliga krafterna mer än någonsin.

Den svenska arbetsmarknaden blir hårdare och mer cynisk för var dag som går.

Min arbetsförmedlare ordnade en intervju i en affär där jag skulle sköta faktureringen, personalfrågorna, marknadsföringen och vara ägarens högra hand. Min arbetsplats skulle bli en ombygg toalett i butikslokalen där de lyckats få in ett hörnskrivbord och en stol, inga fönster, ingen dörr. Lönen skulle bli 21.500 kr i månaden. Naturligtvis fanns det inget kollektivavtal.

[read more=”Läs mer” less=”Läs mindre”]

Min arbetsförmedlare vet att jag endast vill jobba för företag som har kollektivavtal men det tog hon ingen hänsyn till. Eftersom jag är arbetslös kan jag inte tacka nej även om arbetsplatsen var under all kritik och lönen likaså. Jag fick inte den tjänsten och det var första gången jag var glad över att INTE få ett jobb.

Hur ska vi kunna värna den svenska modellen när den som är arbetslös tvingas ta jobb med urusla villkor – hur ska vi kunna värna löftet.

Jag tänker att det är dags för socialdemokratin att vakna och inse att de är ett arbetarparti och ta tag i arbetsmarknadsfrågorna.

Att det är dags för de fackliga organisationerna att våga ta strid för sina medlemmar och vara det de en gång grundades för – vara arbetarnas trygghet.

Att det är dags att bryta tystnaden på våra arbetsplatser och att vi måste börja prata med varandra om arbetsmiljö, villkor och löner.

Att det är dags att räta på ryggarna, inse att utan oss arbetare stannar Sverige och att vi är den största tillgång arbetsgivarna har.

Dags att stå upp för medmänskligheten!

På nyheterna i morse rapporterades det om att en grupp svartklädda män delat ut flygblad i Stockholm där människor uppmanades att söka upp och misshandla ensamkommande flyktingbarn.

Dessa svartklädda män hävdar att alla ensamkommande flyktingbarn som rör sig kring centralstationen i Stockholm misshandlar och våldtar svenskar – ett påstående som är fullkomligt befängt och horribelt.

I USA kandiderar en man, Donald Trump, som bl.a. har sagt att han vill utvisa alla muslimer från USA – denna man har starkt stöd av amerikanerna och kan till och med bli USA´s näste president.

Generaliseringar, rädsla, okunskap och lögner som syftar till att ställa grupper mot varandra – att få oss att hata varandra – det är livsfarligt och det faktum att vi inte lär oss av historien är så oerhört sorligt och skrämmande.

Det var någon som skrev: Om din religion uppmanar dig att döda i religionens namn – snälla, börja med dig själv!

 

//Eva Nykvist, Kursdeltagare Runö.

[/read]