Alla ska känna sig trygga på jobbet

Mitt första jobb när jag slutade gymnasiet var på en lunchrestaurang i Rissne utanför Stockholm. Det var en bra arbetsplats med trevliga jobbarkompisar, mycket skratt och glädje. Arbetet var självklart som vanligt inom restaurangbranschen i högt tempo och jag lärde mig massa nya saker.

Det här med att vara med i Facket var det däremot ingen som pratade om på arbetsplatsen och som glad 18-19 åring så fanns det inte en tanke på att fråga om det. Jag visste ju att det fanns fackföreningar, för de hade ju besökt oss i skolan både i nionde klass och på gymnasiet. Mina föräldrar pratade aldrig om Facket, än idag vet jag inte om de var fackligt anslutna eller inte. Mamma tror jag var det för jag har ett minne av SSR tidningen som kom ibland.

[read more=”Läs mer” less=”Läs mindre”]

Jag trivdes bra på restaurangen trots att jag egentligen var utbildad för att jobba inom vården så jag jobbade på. Så kom den där dagen i juni, solen sken och jag hade cyklat de 9 km till arbetet. Stängt på grund av konkurs stod det på dörren. Jag blev alldeles paff, visst hade vi haft svårt att få leveranser på sistone och matvarorna fick vi köpa dag för dag på Martin Olsson, men att det var tal om konkurs fanns inte på kartan. Jag mötte en jobbarkompis där vid ytterdörren och vi stod och pratade ett tag och funderade över vad vi skulle göra nu. Det slutade med att vi sa hejdå till varandra och det var bara att cykla hem igen. Vi har inte setts sen dess.

 Jag tänker ofta på den situationen nu när jag genom mitt fackliga engagemang har möjlighet att stötta, hjälpa och finnas till för medlemmar i liknande situationer. Jag tänker på hur utsatt man är som ung arbetstagare och som arbetstagare som kanske nyligen kommit till Sverige. Hur viktigt det är att Facket finns där för var och en. För när man är mitt i det svåra så känner man sig väldigt liten och villrådig. Det finns ett skyddsnät i samhället för när arbetsgivare går i konkurs, man har rätt till statlig lönegaranti och i vissa fall till innestående avlöningsförmåner såsom semesterersättning med mera.

 Jag fick inget av detta när min arbetsgivare gick i konkurs, jag har med all sannolikhet gått miste både om lön, semesterersättning och troligen även den statliga lönegarantin. Hade jag varit med i Facket hade det med all sannolikhet varit annat. I mitt arbete i dag så känner jag det är viktigt att sprida kunskap om att Facket finns, vikten av att vara med i Facket så att man känner samhörighet och trygghet när det blåser på arbetsplatserna men även för att få känna gemenskapen och glädjen över att vara trygga tillsammans. Om jag får bestämma så ska ingen människa vara oorganiserad, otrygg och känna sig vilsen och osäker på sin arbetsplats.

// Eva-Marie Nilsson

[/read]