Fotboll är inte politik… eller?

Fotboll är inte politik… eller? Som ombudsman för Byggnads spenderar jag en del tid i byggbodarna. Vad som slår mig är att de flesta byggnadsarbetarna inte gärna pratar om politik. Det är ett ämne som inte engagerar nämnvärt, i alla fall inte den partipolitiska. Däremot pratas det en hel del fotboll. Framförallt de tillfällen då fotbolls-VM är i antågande. Många är de barn som drömt om att likt Ronaldo, Zlatan eller som Nacka Skoglund få joxa med trasan. Allra helst på heltid som fotbollsproffs.

[read more=”Läs mer” less=”Läs mindre”]

Men vad är det då som gör att en kille som exempelvis Zlatan som växt upp under knapra förhållanden hade möjlighet att spela fotboll som barn trots att föräldrarna inte hade en årslön på banken? Är inte det i allra högsta grad en politisk fråga och ett vägval om vi vill ha en meningsfull fritid för alla eller bara för de som själva har råd?Om några år är det fotbolls-VM i Qatar. Världsmästerskap i fotboll, åtminstone för halva jordens befolkning. För fotbolls-VM är bara fotbolls-VM för herrar. Damer gör sig icke besvär att träna inför de världsmästerskapen. Visst finns det ett dam-VM, men med betydligt mindre resurser både för mästerskapet och ersättningen för fotbollsspelarna.

Men åter till Qatar. Just nu pågår arenabygget för fullt. Det betyder att det finns en hel del byggnadsarbetare i Qatar. Förmodligen drömde de i sin barndom också om att bli fotbollsspelare och få vara med i fotbolls-VM. Nu drömmer de snarare om att ha möjlighet att sitta i en byggbod och prata om fotboll, för det skulle innebära att de både hade solskydd och rast. Så ser emellertid inte arbetsmiljön ut för dem. De står i gassande sol med bristfälliga skyddsanordningar, i alla fall om man får tro de fackförbund som lyckats smyga sig dit nattetid genom bakvägen för att se hur arbetarna har det.

En del klarar sig genom byggandet, andra dör. Under 2014 rapporterades det om minst 1400 men sedan dess har siffrorna stigit. Vi vet i dagsläget inte hur många, ty de som bygger arenan har något lägre nyhetsvärde än de som ska använda arenan. Om någon av dem under livet har sagt att de älskar fotboll så mycket att de skulle dö för den, hade nog inte riktigt tänkt sig att det en dag skulle bli verklighet. En sådan tur då att vi har starka lagar för dem som arbetar med att bygga i Sverige. För då behöver man inte prata så mycket politik i bodarna. Då räcker det med att prata fotboll. För fotboll är ju inte politik…eller?

 

// Stefan Axelsson, Ombudsman Byggnads Stockholm-Gotland

[/read]