Runö

I förra veckan satt jag som vanligt på eftermiddagsfikan i caféet och tittade ut över människorna som rörde sig i rummet.

Under min ombudsmannautbildning och alla veckor där har jag slagits över hur många olika människor som kommer dit från vecka till vecka. Vissa är återkommande förtroendevalda som kommit långt i sin fackliga utbildning, och vissa är nya som går sin första tvärfackliga utbildning på Runö.

Alla med samma gemensamma utgångspunkt – de har ett förtroendeuppdrag hemma på sin arbetsplats där de av sina arbetskollegor valts för att företräda dem gentemot sin arbetsgivare.

[read more=”Läs mer” less=”Läs mindre”]

Ett uppdrag som är högst ärofullt, men samtidigt ansträngande och påfrestande ur många aspekter.

Fackföreningsrörelsen och dess företrädare har under de senaste åren blivit hårt åsatta, och fackföreningsrörelsens existens och del på arbetsmarknaden ifrågasätts idag inte endast av arbetsgivarna, utan även av allt fler som väljer att stå utanför facket, och ibland tom av de som är med i facket.

 Många av deltagarna på Runös fackliga utbildningar får dagligen kämpa i motvind hemma på arbetsplatsen. Allt större vikt och fokus har genom de nyliberala vågorna som sköljt in i samhället lagts på individen, och att lösa problem och konflikter kollektivt blir allt mer en främmande tanke.

Som facklig företrädare står man ofta ensam på sin arbetsplats med tryck från fler än ett håll.

Det krävs styrka om mod av våra lokala företrädare för att orka utstå detta, samtidigt som man förväntar sig göra skillnad och flytta fram våra positioner som arbetstagare.

Runö fungerar som en fristad och laddningsstation hos dessa. Där får de känna gemenskap med sina motsvarigheter från andra arbetsplatser och förbund. Där bygger de nätverk och utbyter erfarenheter för att kunna stärka både sin verktygslåda och självkänsla. Där får de kunskap i hur de ska kunna bemöta angrepp från arbetsgivare och andra ifrågasättande krafter, för att kunna stärka fackets roll lokalt, och dra sitt strå till den stora stacken för att skapa en mer human arbetsmarknad och ett varmare samhälle där alla får plats och känner sig värdefulla.

På Runö samlas och rustas dessa människor och går stärkta tillbaka till sina arbetsplatser.

För oss, för alla, gemensamt, tillsammans.

 

// Andreas Lundh, Ombudsman Handels.

[/read]