Deltidsbrandkåren

Det är av vikt att vi har en fungerande deltidsbrandkår på landsbygden.

Då det har varit turer hit och dit angående det nya avtalet Rib 17 (Räddningstjänst i Beredskap) samt att vissa kårer känt sig avglömda.

Vad är problemet?

Dom ansvariga för räddningstjänsten borde väl se till att deltidstjänstgörande har schyssta villkor och ser till att personalen trivs. Kostnaden för ersättningarna borde vara betydligt billigare än kostnaden för skador på nedbrunnen bebyggelse, hem och i värsta fall omkomna människor.

 

Det finns företag som haft funderingar på att flytta delar eller hela verksamheter då närmaste räddningstjänst hotat blivit nedlagda.

För vem vill inte ha tillgång till en räddningstjänst nära ifall det värsta händer.

Inställelse tid från larm till utryckning är 5 minuter, tiden då larm går och räddningstjänstens fordon är på rull på väg ut och iväg mot olycka.

Skulle till exempel räddningstjänsten försvinna från Kopparberg så skulle utryckningstiderna öka dramatiskt då det är 25 km till närmaste kår, Grängesberg eller Guldsmedshyttan. Den extra körtiden på ca 15-20 minuter kan vara livsavgörande för människors liv och hälsa.

Så varför bråka om belopp och ersättningar när det handlar om liv och egendom?

I dagens samhälle så måste vi ha en fungerande infrastruktur vart i landet man än bor och vi skall ha en levande landsbygd. Denna spar iver som uppstått måste det bli ett stopp på, vissa saker får inte ha ett pris.

 

Så ta en funderare på vad saker och ting är värda och om vi skall ha en levande landsbygd.

 

// Jon Brossberg, deltagare Retorik kurs.