Skatter 

Vad går alla dyra skatter till?
Ni kanske tycker att skatterna i Sverige är onödigt höga.

Men vad får ni då?

Tänk nu på att allting kostar i den svenska välfärden, sjukvård, skola, m.m.

Ta nu ingenting för givet….. Det kostar för att upprätthålla den svenska välfärden då alla skall få ha råd med dom mest grundläggande behoven.

Sverige är 1 av dom generösaste länder i världen. Den svenska ekonomin är stark trotts att sd och alliansen talar om att det håller på att bryta samman.

Ändå så vill dom åter sänka skatterna för att dom i arbete ska få några hundralappar fler i plånboken.

Om vi nu skulle slopa skatterna och få stå på egna ben så skulle allting kosta. Ex. Du blir akut sjuk så skulle den första kostnaden för att ambulansen ska dyka upp komma som ett brev på posten. Sedan blir du inlagd på sjukhus 10 dagar och får betala dom faktiska kostnaderna.

Men då skaffar jag en sjukförsäkring som i USA säger du.

Ok

Tänk då på att den sjukförsäkringen också har en kostnad som alla inte har råd med. Ex arbetslösa, långtidssjuka eller andra som det inte gott så bra för i livet. Det är bland annat därför vi betalar skatt i Sverige så att alla medborgare skall få rätt till en grundläggande trygghet i samhället. Det är vårt solidariska ansvar, en för alla, alla för en.

Det bästa vore om alla kunde jobba men nu är det inte så. Desto fler som är i jobb är bra för landet och ju fler som betalar sin skatt i Sverige är ännu bättre.
Alla vill vi bo i ett bra land där systemet fungerar när det behövs.

 

// Jon Brossberg, tidigare kursdeltagare