Varför fungerar inte dom svenska vårdcentralerna?

Att bara gå till en vårdcentral idag utan bokad tid går inte. Skulle du göra det blir du ifrågasatt om vad du gör där.

Så för att få träffa en läkare så måste du boka en tid som ligger ett par dagar in i framtiden. När du väl är på plats och får träffa en läkare, som oftast kan vara en hyrläkare som är där för pengarnas skull.

Jag råkade ut för ett par årsedan av en läkare som mest satt och tittade på klockan än att lyssna på mig. Ja nu har du 5 minuter kvar av din tid, var det något annat?
Jag kännde mig mest obekväm i den situationen.

Vårdcentraler tar oftast in hyrläkare då det är svårt att hitta läkare som vill bo på orten där vårdcentralen ligger.

Jag läste om hyrläkare kostnader på svt.se

” – Läget är allvarligt. Vi kommer i år att hyra in läkare för minst 120 miljoner kronor i år mot 91 miljoner för 2016, Det är ”all time high”, säger Nicklas Vilhelmsson controller vid primärvården.”

Läsare man en annons på medlinks hemsida, medlink hyr ut bla läkare. ” Bestäm själv hur mycket & var du vill jobba. Bra villkor & attraktiva uppdrag! Leveranskraft.”

Varför har det blivit så inom vården? Vård är ju en av grundpelarna i den svenska välfärden. Jag tror ju att kaoset inom vården började när alliansen fick styra landet med spar iver och nedskärningar.  Saker och ting fick inte kosta någonting och lönerna inom den svenska vården skulle vara låga. Vi genomlider just nu idag en brist på sjuksköterskor. Klart dom nyutexaminerade sköterskorna drar utomlands och jobbar där lönerna är betydligt högre.

Jag känner en sköterska som skulle ta tjänstledigt ett tag på grund av en längre resa.  Hon fick inte ta tjänstledigt då sjukhuset hon jobbar på satt stopp för tjänstledigheter.  Sköterskan fick säga upp sig men samma dag fick hon skriva på ett nytt anställningsavtal med högre lön. Så fungerar det på det sjukhuset inom vården.  Politikerna bör ta i med hårdhandskarna när det gäller vården tycker jag.

Börja med att höja lönerna så folk vill stanna kvar i vården och så att folk kan tänka sej att jobba och bo på mindre attraktiva ställen.  Det är ju så att hela Sverige skall leva och inte bara storstäderna. För utan landsbygd stannar Sverige.

// Jon Brossberg, Kopparberg. tidigare deltagare