Dorina Mocan visar upp sin konst

Måleri & Grafik

Konstutställning av Dorina Mocan
den 4 april – 8 maj 2022

Utställningen är öppen på vardagar, måndag – torsdag: 10-17, fredagar 10-15.30
Öppet skärtorsdag till kl. 14
Stängt under påskhelgen och övriga helgdagar

Jag kom till Sverige i början av -80 talet som utbildad konstnär med examen från Konstakademin i Cluj, i hemlandet Rumänien.
Min karriär har sedan dess inneburit många uppdrag och utställningar både nationellt och internationellt. Jag är representerad bl.a. hos Statens Konstråd, landsting och kommuner, Kungahusets privata samling, företag och privata samlingar i ett trettiotal länder.

Jag har länge funderat på valet av min kollektion, ända sedan 2019 då jag besökte utställningslokalen. Stämningen i bilderna, i form av rik färghantering och dynamiskt frammanade figurer ska kunna möta rummets karaktär och rymd. Med tanke på det har jag valt bort de lågmälda ”tystare” verken som kräver avskalade, mindre och intimare rum, trots att de stämmer mera överens med min nuvarande sinnesstämning över ett pågående krig.

Mer än nånsin bör vi påminna oss om att det finns hopp och många bra dagar i livet, att glädjen och skrattet aldrig är långt borta, att det fortfarande kan finnas under och godhet kvar i världen om vi bara är starka nog att tro på och vårda dem.

Mina bilder har oftast sitt ursprung i förtrollande möten av alla de slag, i min upptäckarglädje. De genomsyras av kärleken till mina medmänniskor och livet runtomkring oss. Jag vill frammana/synliggöra den goda humanitära och universella andan, ett sorts inre ljus vänt direkt till betraktaren av mina verk. Jag är mån om att de ska innehålla denna dimension, som bärare av humanistisk tradition och hopp. Det ljus som står i kontrast till mörker och destruktivitet i vår omgivning.

Vad kommer du som besökare att möta?
– Min ständiga längtan till festglada stunder, karnevalen, skrattet och svunna tider.. till mitt tokiga jag, kanske längtan att vara någon annan en stund…
– Min kärlek till en katt som hette Rasmus och som satt bredvid mig när jag målade i ett hus på Gotland för ett tiotal år sedan.
– Min lycka över att ha hittat en skatt.. en gammal rostig skopa på den bortgångne grannens soptipp. Brors skål.
– Bilder av barndomens svårdefinierbara bräcklighet och komplexitet, som vi alla bär inom oss.
– Kärleken till Kastanjerna och fåglarna. Och allt det andra som är så svårt att namnge eller med ord beskriva… Därför behövs bilderna.
En förhoppning om tröst och en Kärleksförklaring till själva Livet och till varandra.

 

Här länkar vi till Dorina Mocans hemsida.

Mer om vår konst hittar du under Om oss här på hemsidan.