Emma Tryti

Vårens sista konstutställning
den 4 april – 12 maj 2017

Emma Tryti född 1982, utbildad på Bildkonstakademin i Helsingfors 2005-2011 och Kungliga konsthögskolan i Stockholm 2012-2013.

Jag arbetar med måleri, skulptur och installation. Min bildvärld är befolkad av saker och varelser där betingelserna för existensen aldrig är konstanta, bestämda, utan i ett pågående förvandlings tillstånd. Som i ögonblicket då man vaknat ur en dröm och befinner sig i den verkliga världen, men med drömmens möjligheter fortfarande inom räckhåll.

Verket jag visar på Runö skiljer sig från mitt karakteristiska sätt att arbeta. I Arbetsmiljöverkets statistik över arbetsolyckor med dödlig utgång 2014 har jag visualiserat ett ständigt aktuellt ämne, det vill säga brister i vår arbetsmiljö och dess mest extrema konsekvens. Verket består av 41 akvareller, en bild för varje person som miste livet på arbetet 2014. Akvarellerna är lågmälda och vackra samtidigt som texten på målningarna vittnar om de tragedier som skildras. Verket visades första gången på utställningen Prekär: om det nya arbetslivets estetik och etik på Arbetets museum 2015.

Välkommen på vernissage i vårt café tisdagen den 16 maj klockan 15.00.