att hitta styrkan

Att hitta styrkan och glädjen

Camilla Bäckström, Platschef på Runö Möten & Events, reflekterar över hur ett gammalt båthus kan skapa arbetsglädje i svåra tider.

När allt vänds upp och ned, intäkterna försvinner och glädjeämnena är svåra att hitta. Att då vara kreativ och framåtsträvande, när ekonomiska resurser saknas och medarbetare och även chefer är i kris, det är inte lätt. Hos oss har vi gjort flera små insatser som är ett försök att hålla den mentala energin så stark som möjligt hos var och en.

Så snart krisen var ett faktum införde vi gemensam avslappning varje morgon. När hjärnan går på högvarv och många har svårt att komma till ro, är det viktigt att påminnas om andning och att hitta sitt sätt för avslappning. Några har tagit detta till sig som en ny rutin hemma också. Efter ett par veckor utvecklade vi detta till att börja dagen med några enkla yoga övningar istället, trötta ryggar blir nu skönt uppmjukade.

Vi samlar teamet för att lyssna på digital föreläsning om hur man hittar sin kraft och energi och bygga och vårda relationen med sig själv och andra. Att få hjälp att reflektera över sig själv och hur man förhåller sig till sin omgivning känns om möjligt ännu viktigare just nu.

Branschrelaterade utbildningar digitalt. Dom som man inte hunnit med att prioritera tidigare.

Vi plockar fram grillen och har knytis på terrassen i vårsolen.

Gemensamma promenader i vårt naturreservat, stärker hälsan och rensar hjärnkontoret.

Inget utav detta har kostat mer än energi och engagemang. Det finns kostnadsfria möjligheter, nu mer än någonsin. Alla medarbetare är så klart olika och uppskattar en del saker mer än andra. Lärdomar och insikter som man kanske inte tagit tag i själv och ett umgänge utanför dom vanliga yrkesrollerna och rutinerna.

När verksamheten normalt bygger på konferenser och stora arrangemang i vår eventhall inte bokas, då gäller det att hitta något annat som ger intäkter och energi. Vi har ett gammalt båthus som inte använts tidigare. Med kreativa lösningar och ett stort engagemang har vi nu skapat ett café i båthuset. Med tid att fixa nya lösningar av gamla saker, har vi skapat en plats där lokalbefolkningen kan fylla på med glädje och energi i naturskön miljö. Det ger inte några stora intäkter, men glädjen vi ser hos cafégästerna och den positiva energi och kämparanda som finns hos personalen, den är stärkande. Jag är så stolt över gänget som skapat detta med vår kökschef i spetsen.

Att det inte kommer bli som förr, det kan vi vara säkra på. Men om vi tar hand om varandra och lär oss av det stora och det lilla, så kan vi komma ut starkare på andra sidan krisen.