Tre rum med produkter

Kulturdag den 4 april

Marja-leena Sillanpää

VERNISSAGE, ”Något rör sig genom tiden och kommer tillbaka”

Elis Erikssons museum

”Tre rum med produkter” fyller 20 år 2017

PROGRAM:

15.00          Vernissagefika Marja-leena Sillanpää, i Runös café

16-18          Öppet hus i Elis museet

19.00          Anders Wetterberg, tidigare Kursgårdschef, berättar om Elis konstnärskap i Runös Café.

MARJA-LEENA SILLANPÄÄ

”Mina arbeten handlar om en närvaro av det frånvarande, om det vi inte alltid ser med ögat, men som trots allt existerar. Jag utgår från specifika platser eller tidigare levande personer som i kombination med egna upplevelser belyser frågor om tiden. Olika utryck såsom text, ljud, objekt och bearbetade material belyser både en eventuell historia och en möjlig framtid i samspel med det vi kallar ”nu”. På Runö visas större målningar (som handlar om en resa som tog 9 år), teckningar (bortgångna författare) och svarta fanor (som har kopplingar till en sorg, som kan binda levande och döda människor samman)”.

ELIS ERIKSSON

Rebellen Erikssons museum, var rubriken i lokalbladet april 1997. Marita Ulvskog, dåvarande kulturminister och Elis-entusiast öppnade och invigningstalade

Konstnären Elis Eriksson trivdes inte att vara i centrum ”Vem är jag? Egot är inte viktigt slog han fast och mycket riktigt är inte bilderna signerade. – Jag är ingen. Jag är fullständigt galen och ett medium för den fysiska energi, eller vilande tendens som vill få kropp. Elis ville inte använda ordet konst, han brukade ordet produkt om sina alster och meddelade att ”produkten inte har något behov av uppskattning”

Museet som består av tre rum innehåller 23 verk från 70, 80 och 90-talet. Krigens vansinne, erotiska målningar och satiriska klipp collage.

Välkomna!