KRAV certifikat i restaurangen

ÖKA EKO

För oss som mötesplats och anläggning är det oerhört viktigt att erbjuda både våra gäster och anställda ett ekologiskt alternativ. Vi vill med vårt arbete göra det bättre för jorden samt att det ger en bättre känsla för all vår personal.

Därför har vi nu antagit Martin & Severas utmaning 2019: Öka Eko

Ekoarbetet började i chefsgruppen som tankar om framtiden för att göra oss mer hållbara. Eftersom detta ämne är väldigt aktuellt i vårt samhälle så var det många hos oss på Runö som var villiga att hjälpa till att upprätthålla våra tankar samt att genomföra det ut i den dagliga driften. Alla ville vara med!

Vi jobbar ständigt med att förbättra och utöka vårt ekologiska och närodlade sortiment. Vår vinlista domineras av ekoviner samt att vi försöker hålla ett bra sortiment på närproducerade ölsorter. Då vi precis blivit KRAV-certifierade och även är Svanen-märkta sedan ett antal år tillbaka så faller det sig nu mer naturligt för oss att leta efter mer hållbara alternativ.

Engagera & Informera

Svårigheten vi har känt kan vara att hålla allting ”levande” för personalen och att det inte bara blir en märkning på dörren eller i det utgående mailet. Aktiviteter som vi har gjort för att hålla ”tänket ” igång är både webbaserade KRAV-utbildningar, interna utbildningar samt att vi har plockat in föreläsare som pratat om ekologi, KRAV och vad som händer i våra hav & vår natur.

Just nu så kör vi även en intern kampanj i alla personalrum där vi förmedlar vårt ekologiska tänk så att alla får en påminnelse om vårt budskap. Vi är väldigt stolta över vårt arbete vi gör för miljön och har valt att kommunicera ut bitar av detta till gästerna genom olika enkla budskap både på bufféer och andra ställen i våra lokaler. Vi hoppas genom detta sprida våra tankar och vår mission vidare rörande eko, fairtrade och sophanteringsfrågor.

En utmaning vi stött på är ibland det ekonomiska, att saker & ting blir dyrare och att få gästen att förstå att priset ibland stiger på grund av vårt val att jobba mer med ekologiska artiklar. En annan utmaning är tillgången på t. ex. ekologiskt kött, fågel eller fisk som inte alltid överensstämmer med kampanj eller tillgång. Många vill ha men varorna räcker inte alltid till.

Härgjort

En av våra mest lyckade aktiviteter var när vi på en mässa gav bort ekologisk bodyscrub till våra besökare i montern. Många trodde det var senap eller något annat ätbart så döm om deras förvåning när alla fick reda på att vi gör vår egen bodyscrub gjord av socker och olja producerad i vårt egna kök! Vi har en rad med ”härgjorda” produkter som praliner, granola, marmelad och salt, som vi stolt säljer i vår shop. Mer lokalproducerat än då kan det knappast bli.

Vår andel eko ligger idag på ca 20% och vi känner att det finns stora möjligheter till utveckling.