Upplev ny konst vid varje möte

Runös konstsamling utvecklas ständigt och växer med nya verk. Vi tar även in ny svensk konst för tidsbegränsande utställningar och vernissager.

Aktuell konstutställning

Ingemar Strandh den 15 augusti – 23 september 2022

Vernissage tisdag 23 augusti kl. 15.00

Ingemar är född i nordöstra Skåne där hans föräldrar hade ett konditori och bageri. Ingemar började tidigt att skapa, både med färg och lera. Men intresset tog extra fart när han besökte utställningen ”1880 tal i nordiskt måleri”. Han måste bara utforska oljefärgernas mysterium och hur mästarna skildrade ljuset.

På de senaste åren har Ingemar försökt att skildra det ”Stockholmska” ljuset men också blivit inspirerad av renässansmåleri från Italien.

Ingemar har varit representerad på Stockholms Konstsalong (7 gånger) och på Liljevalchs vårsalong (2010 och 2010).

Höstens utställningar 2022

Ingemar Strandh den 15 augusti – 23 september

Peter Fransson den 26 september – 4 november

Birgitta Faxe den 7 november – 16 december

Tidigare utställningar

Daniel Luther den 16 maj – 17 juni 2022

Daniel Luther den 16 maj – 17 juni 2022

Vårens sista utställning visar upp Daniel Luthers akvareller, så här presenterar han sig och sitt konstnärskap. Idag arbetar jag med akvarellmålning, akvarellkurser och konstutställningar på heltid. Jag är konstnärlig ledare med akvarellkurser med bas i Stockholm, men även i Mariestad, Karlstad, och Norge. För åtta år sedan tog jag ett beslut att teckna och måla nästan varje dag och det har gett goda resultat i det konstnärliga utövandet.

Jag inspireras oftast av att vara ute i naturen, men även från digtal media som Pinterest, Facebook och Instagram. Mina motiv genomsyras oftast av en stillsam och poetisk karaktär med inslag av djur eller fåglar. Utbildning har jag fått via Palettens konstskola, Forsbergs Bild & Formskola och Media Institutet i Stockholm. Att måla akvarell handlar om att få skapa och gestalta sin omgivning på ett sätt som berör betraktaren.

Att få dela med mig av akvarellteknik till deltagarna är något jag gillar och brinner för. Jag har fått feedback tillbaka och hört att jag är en uppskattad lärare och mycket pedagogisk i min undervisning. Mina kursdeltagare har fått lära sig att måla vatten, båtar, vågor, och landskap, men även bildkomposition. Jag visar hur man kan tolka förlagor, arbeta med miniatyrskisser och design inför målning av ett akvarellmotiv.

Favoritpappret att måla på är såklart Saunders Waterford 300gr grov gräng! Mina akvarellfärger kommer från flera leverantörer, t ex Daniel Smith, Holbein och Windsor & Newton. Favoritpenslarna är mest från Escoda med tex Perla och Aquario, men jag använder även penslar från andra märken. Mvh Daniel Luther.

Dorina Mocan den 4 april – 8 maj 2022

Dorina Mocan den 4 april – 8 maj 2022

Jag kom till Sverige i början av -80 talet som utbildad konstnär med examen från Konstakademin i Cluj, i hemlandet Rumänien. Min karriär har sedan dess inneburit många uppdrag och utställningar både nationellt och internationellt. Jag är representerad bl.a. hos Statens Konstråd, landsting och kommuner, Kungahusets privata samling, företag och privata samlingar i ett trettiotal länder.

Jag har länge funderat på valet av min kollektion, ända sedan 2019 då jag besökte utställningslokalen. Stämningen i bilderna, i form av rik färghantering och dynamiskt frammanade figurer ska kunna möta rummets karaktär och rymd. Med tanke på det har jag valt bort de lågmälda ”tystare” verken som kräver avskalade, mindre och intimare rum, trots att de stämmer mera överens med min nuvarande sinnesstämning över ett pågående krig.

Mer än nånsin bör vi påminna oss om att det finns hopp och många bra dagar i livet, att glädjen och skrattet aldrig är långt borta, att det fortfarande kan finnas under och godhet kvar i världen om vi bara är starka nog att tro på och vårda dem.

Mina bilder har oftast sitt ursprung i förtrollande möten av alla de slag, i min upptäckarglädje. De genomsyras av kärleken till mina medmänniskor och livet runtomkring oss. Jag vill frammana/synliggöra den goda humanitära och universella andan, ett sorts inre ljus vänt direkt till betraktaren av mina verk. Jag är mån om att de ska innehålla denna dimension, som bärare av humanistisk tradition och hopp. Det ljus som står i kontrast till mörker och destruktivitet i vår omgivning.

Vad kommer du som besökare att möta?
– Min ständiga längtan till festglada stunder, karnevalen, skrattet och svunna tider.. till mitt tokiga jag, kanske längtan att vara någon annan en stund…
– Min kärlek till en katt som hette Rasmus och som satt bredvid mig när jag målade i ett hus på Gotland för ett tiotal år sedan.
– Min lycka över att ha hittat en skatt.. en gammal rostig skopa på den bortgångne grannens soptipp. Brors skål.
– Bilder av barndomens svårdefinierbara bräcklighet och komplexitet, som vi alla bär inom oss.
– Kärleken till Kastanjerna och fåglarna. Och allt det andra som är så svårt att namnge eller med ord beskriva… Därför behövs bilderna.
En förhoppning om tröst och en Kärleksförklaring till själva Livet och till varandra.

Här länkar vi till Dorina Mocans hemsida.

Anne-Lie Larsson Ljung 1 mars – 1 april 2022

Anne-Lie Larsson Ljung – Book of nature
den 1 mars – 1 april

Anne-Lie Larsson Ljung är född 1957, uppvuxen på landet i södra Närke och senare Lidköping i Västergötland. Sedan 1979 är hon verksam i Stockholm. Hon är utbildad på Konstfack och Kungliga konsthögskolan i Stockholm.

Anne-Lie ser bilden som en scen där hon är regissören. Hon tecknar mycket, noterar platser och vad som finns omkring henne, ändrar, suddar ut, innan hon bestämmer sig för att låta vara eller få ner sin historia, sin iakttagelse på pappret, duken eller den grafiska plåten.

Bildens ljus är det viktigaste, ljuset i mörkret, illusionen av dagens ljus, nattens ljus, illusionen av ljuset i det försvinnande tillståndet. Hon vill att man ska känna materialet och illusionen av det gestaltade i bilderna fysiskt, jorden, luften, hur den känns, luktar.

Hon kommer här på Runö visa sina landskapsscenerier i form av stora och mindre kolteckningar. Här två länkar till filmer med hennes konst ”Capri-jag minns” & ”Vandringar

Runös Vintersalong den 17 januari – 25 februari 2022

Runös Vintersalong den 17 januari – 25 februari 2022

Runös konstprojekt inleder 2022. Vintersalongen är en jurybedömd utställning som riktar sig till medlemmar i LO- förbunden och Runös Folkhögskola. Juryn består av personer anknutna till Runö som har olika erfarenhet och intresse av konstnärlig verksamhet.

Runös Vintersalong 25 januari - 31 mars 2021

Runös Vintersalong
den 25 januari – 31 mars 2021

Runös konstprojekt inleder 2021. Vintersalongen är en jurybedömd utställning som riktar sig till medlemmar i LO- förbunden och Runös Folkhögskola. Juryn består av personer anknutna till Runö som har olika erfarenhet och intresse av konstnärlig verksamhet.

2021 års upplaga av Runös Vintersalong visar vi verk av 16 konstnärer i olika tekniker så som; olja, akryl, akvarell, foto, installation och digitalt tryck.

Matilda Lehvonen 24 februari - 27 mars 2020

Matlida Lehvonen
den 24 februari – 27 mars 2020

Matilda Lehvonen, född i Stockholm 1970, målar i akryl eller olja. Med hjälp av penslar, palettknivar, svampar och trasor skapas verk på duk eller pannå av gärna större format. Att ständigt variera sig och utmana, eller möta, sig själv och sin publik tog Matilda med sig på sin fortsatta, fria konstnärliga resa efter några år som illustratör inom reklambranschen då kundens behov och vision styrde skapandeprocessen. Idag är Matilda bilder alltid hennes egna, hämtade från egna inspirationskällor och målade efter egna sinnesstämningar. Bilder som nu istället betraktaren gärna får göra till sina.

Sedan 2011 finns Matilda Lehvonen med i standardreferensverket ”Svenska Konstnärer”, en biografi över konstnärer från medeltid till nutid. Matilda är verksam både i Stockholm och periodvis i den egna studion i Nice.

Runös Vintersalong 13 januari - 21 februari 2020

Runös Vintersalong
den 13 januari – 21 februari 2020

Runös konstprojekt inleder 2020. Vintersalongen är en jurybedömd utställning som riktar sig till medlemmar i LO- förbunden och Runös Folkhögskola. Juryn består av personer anknutna till Runö som har olika erfarenhet och intresse av konstnärlig verksamhet.

2020 års upplaga av Runös Vintersalong visar vi verk av 24 konstnärer och 25 verk i olika tekniker så som; olja, akryl, akvarell, foto, installation, brodyr, tovning, digitalt tryck och keramik.

Ricardo Donoso 4 november - 17 december 2019

Ricardo Donoso
den 4 november – 17  december 2019

Född 1953 i Chile, bor och är verksam I Upplands Väsby. Ricardo är utbildad på Konstfackskolan i Chile samt på konsthögskolan i Bukarest. Ricardo kom till Sverige 1978 som politisk flykting och hamnade i Upplands Väsby.

Ricardo har haft stor betydelse för kulturlivet i Norra Stockholm. Vid sidan av sitt konstnärskap har han arbetat med konstkurser i ABF:s regi. Han tog sedan initiativ till ABS:s Konstskola i Upplands Väsby där han var lärare. 1995 grundade han Väsby Konsthall i den nedlagda Optimus fabriken som han drev till 2003. Han har dessutom arbetat som chef för Edsviks Konsthall i Sollentuna 2004–2019.
Ricardos målningar är färgstarka, djupa landskapsbilder inspirerade av vandringar.

Magnus Alexandersson 23 september - 1 november 2019

Magnus Alexandersson
den 23 september – 1 november 2019

Magnus Alexandersson är född 1973 i Tibro och utbildad vid Kungl. Konsthögskolan i Stockholm.
I utställningen på Runö kommer att visas oljemålningar och teckningar från de senaste åren.

Vi betraktar, föreställer och befinner oss i olika rum. Den kroppsliga erfarenheten bär med sig sina minnen av de platser vi besökt, samtidigt som nya emotionella och kognitiva fältmarker vecklas ut i vårt inre. Utifrån vår position orienterar vi oss inom dessa rum och gränser. Mitt måleri visualiserar dessa platser.

I min konstnärliga process sätter jag ut en riktning. Sedan söker sig arbetet längs med stigar och förgreningar som kan leda till överraskande och oväntade platser. Jag prövar mig fram. Experimenterar med material, tankar och motiv. Även om en längre tankeprocess ligger bakom så är det vad som utvecklar sig framför mig som är det viktiga. Skisser och ursprungliga idéer förpassas till ögonvråns periferi. Målningarna beskriver utrymmen som antingen breder ut sig eller drar ihop sig.

Under själva arbetet med målningarna ägnar jag mycket tid åt formella problem. Former, färgtoner, kontraster, ljus och komposition. Den visuella utgångspunkten jag länge använt mig av är landskap och då främst från urbana miljöer. Jag använder dessa miljöer till att undersöka olika former av rumslighet som balanserar i ett läge mellan det abstrakta och föreställande. På dukarna pågår ett spel mellan den platta ytan och det föreställda rum som uppstår i målningarna.

Med tiden har målningarna blivit mer och mer abstrakta. Det finns referenser till omvärlden men de har blivit mindre specifika och berättelsen är inte lika tydlig. I och med detta kan man förhålla sig mer öppet till verken och som betraktare låta blicken börja vandringen.

Disa Rytt 12 augusti - 20 september 2019

Disa Rytt
den 12 augusti – 20 september 2019

Disa Rytt, född 1984 och utexaminerad vid Kungl. Konsthögskolan i Stockholm år 2012, mottagare av Baertlingstipendiet året därpå, undersöker måleriets själva verkningsmedel, dess mest grundläggande premisser. Hon undersöker hur måleriet parallellt med att betraktas som bild kan vara ett fysiskt objekt som samverkar med rum, ljus och perception. Det yttre rummet inkluderas i verken dels genom att de transparenta dukarna synliggör bakomliggande rumslighet, dels genom att måleriets öppna former relaterar till omgivande arkitektur snarare än att skapa ett slutet bildrum innanför dukens ram. Rytt strävar efter att konkret synliggöra måleriets material i egenskap av sig själva, för att sedan med precisa medel föra dem in mot det vändkors där de länkas samman i en komplex bildmässighet.

Jonte Wentzel 14 maj - 14 juni 2019

Jonte Wentzel
den 14 maj – 14 juni 2019

Jonte Wentzel är född 1976 i Örebro. Han började sitt arbete som nyhetsfotograf för Karlskogakuriren för att gå vidare till Expressen och senare till att bli frilansare. I drygt 20 år har Jonte Wentzel arbetat för samtliga stora svenska dagsmedier samt internationella dagstidningar, i första hand med utlandsreportage men också med porträtt på svenska profiler. Han har vunnit flera priser, bland annat Årets bild för bästa porträtt.

Jonte Wentzel har en förmåga att fånga ett smärtsamt ögonblick i en person liv samtidigt som han ger bilden mänsklighet och värme. Genom att vara, återvända och följa låter han barn, kvinnor och män ta plats i bilden utan att någonsin låta sig själv störa eller ta plats. Hans lågmälda berättarstil har gett oss en inblick in i vardagen i några av de allra värsta krigszoner och katastrofplatser som vi haft i modern tid.

Jonte Wentzel finner störst intresse i att gestalta drabbade utan egen politisk agenda. Människor som hamnat i orättvisans land och som måste hitta ett sätt att leva där. Hans bilder visar både hur små och stora vi är samtidigt, och hur storpolitiska beslut kan drabba direkt, flera generationer och kanske aldrig ta slut. Ändå finns där hopp om förändring och genom hans bilder har många anonyma öden fått ett ansikte som få någonsin kan glömma.

Leif Engström 2 april - 10 maj 2019

Leif Engström
den 2 april – 10 maj 2019

Leif Engström, född 1992 i Brunskog, Arvika. Studerar för tillfället sin master på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Leif arbetar med måleri i stora format, ofta landskap, växtlighet och byggnader i förortsmiljöer, med en ton av mystik i bilderna. Han arbetar med att måla vardagliga motiv, ofta hämtade från sin närhet, men som genom färgval, utsnitt och materialbehandling ger öppningar till något bortom det synliga. Han arbetar i en tradition av nordiskt föreställande måleri men drar också in referenser till japansk bildkultur, science fiction och magisk realism.

Såhär skriver Leif om sitt arbete:
”Jag brukar tänka på en bild länge innan jag börjar måla på den. Jag gör skisser där jag testar olika sätt att utforma bilden. När jag väl står framför duken vet jag i alla fall på ett ungefär vad jag ska måla. Det är viktigt att kompositionen känns rätt innan jag börjar måla. Jag arbetar mycket med att testa olika varianter på hur formerna i teckningen ska vara disponerade över bildytan. Genom att ta bort vissa bildelement och/eller lägga till andra formar jag långsamt den förlaga som jag vill utgå från.

Jag har en växande samling fotografier och digitala skisser på min dator och på mina hårddiskar. Jag sparar bilder som jag tycker är intressanta och jag fotograferar även en hel del själv. Jag känner starkt när det är någon bild jag vill spara eller något jag vill fotografera. Det är saker i bilden som gör mig nyfiken. Det kan handla om att bilderna visar något på ett nytt sätt. Eller att det visar något i bild som jag känner igen från en upplevelse av någonting i mitt liv. Eller att jag känner att det finns en berättelse i bilden som jag blir intresserad av. Att det går att fantisera kring bilden. Ibland kan det vara detaljer i bilderna som jag vill teckna av – exempel på det kan vara en människas kroppshållning, en solnedgång eller ett mönster. Jag bläddrar igenom samlingen och letar efter något som jag kan jobba vidare med. Ibland använder jag bilderna som förlaga till en målning, i stort sätt oförändrade. I andra fall redigerar jag dem och ändrar en hel del. Jag klipper ut olika delar av bilden och kombinerar den med delar från andra bilder från min samling. Ibland återkommer jag till en bild som jag vill göra något med, men så känns det inte rätt, så jag väntar, letar efter andra bilder att kombinera den med. Dessa bilder kan kännas magiska. Jag upplever att de bär på en inneboende kraft som jag behöver hitta.

Ibland kan jag gå tillbaka i mina samlingar och se något jag gått förbi tidigare, i ett annat ljus. Det handlar om hur bilderna samspelar och det är ofta när kombinationer blir lite oväntade som något intressant kan uppstå. Det är som olika pusselbitar som jag inte vet hur eller om de överhuvudtaget kan sammanfogas. ”

Leif har tidigare ställt ut på Liljevalchs vårsalong, 2018, och kommer sommaren 2019 ställa ut på Lars Lerin Sandgrund i Karlstad. Våren 2020 har han sin slututställning på Kungliga Konsthögskolan.

Birgit Ståhl-Nyberg 27 februari - 29 mars 2019

Birgit Ståhl-Nyberg
den 27 februari – 29 mars 2019

»Jag svälter så jag är blå i ansiktet, och flera bilar har varit nära att köra på mig, för jag är så smal nu för tiden, så jag syns knappt. Ja det är verkligen mödosamt att vandra den konstiga vägen.«

Birgit skriver hem till sina föräldrar i Hammerdal, norr om Östersund, i slutet av 1940-talet. Hon har sparat pengar till konstskolan i Stockholm. Tio år senare lämnar hon Konstakademin och inleder en konstnärlig karriär som endast varar i dryga tjugo år. Hon dör plötsligt under sin sista utställning i Stockholm 1982. Då är hon en av landets mest betydande konstnärer. I kraftfulla kompositioner gestaltar Birgit Ståhl-Nyberg 1928-1982.

På Runö visas delar av hennes utställning som visats på Uppsala Konstmuseum samt Norrköpings Konstmuseum under 2018/2019. Med en tveklös tro på konstens förmåga att förändra och medvetandegöra var Birgit en konstnär som ville göra skillnad. Konsten skulle gestalta människors relationer till varandra här och nu. Hennes tolkningar av sin samtid väcker frågor om vår egen tid.

Runös Vintersalong 14 januari - 22 februari 2019

Runös Vintersalong
14 januari – 22 februari 2019

Årets Vintersalong bjöd på en härlig mix av konstnärer och konstnärliga uttrycksformer!

Vår ambition är att det ska vara lätt att möta konst och kultur. När Runö etablerades på 50-talet satsades mycket på arkitektur, kultur och konst som skulle berika besökarna, så är det fortfarande. Vi har ett kulturarv att förvalta och utveckla därför arbetar vi aktivt med aktuella konstutställningar i vårt café. Hos oss finns en av Sveriges större privata konstsamlingar med bl a. Sven X:et Erixon, Albin Amelin och Elis Eriksson representerade.

2014 startade vi upp ett konstprojekt, Runös Vintersalong. Vårt syfte är att inspirera till konstnärliga uttryck och lyfta fram kulturen inom arbetarrörelsen. Intresset blev stort och för sjätte året på rad inleder vi året med Runös eget konstprojekt.

Vintersalongen är en jurybedömd utställning som riktar sig till medlemmar i LO- förbunden och Runös Folkhögskola. Juryn består av personer anknutna till Runö som har olika erfarenhet och intresse av konstnärlig verksamhet.

2019 års upplaga av Runös Vintersalong visar vi verk av 26 konstnärer och runt 40 verk i olika tekniker så som; olja, akryl, akvarell, foto, installation, brodyr, digitalt tryck, keramik och skulptur.

Caroline Jensen & Karl Berg 5 november - 14 december 2018

Caroline Jensen
i samarbete med Karl Berg
den 5 november – 14 december 2018

Caroline Jensen, född 1960, fotograf, leg psykoterapeut, verksam i Stockholm. Kombinerar sina två professioner med ett särskilt intresse för förändringsprocess. Caroline har ställt ut på Liljevalchs Vårsalong, Fotografiskas Höstsalong och senast i augusti på Graffiti Visitors & Event Center i New York. Aktuell med fotoboken Room for Therapy.

Karl Berg, född 1981 i Stockholm. Målat aktivt sedan 1997. Karl har i dessa konstverk renodlat och förenklat de målningar han vanligtvis gör som har sin grund i sporten graffiti.

Projekt i process är ett samarbetsprojekt och ett möte mellan måleri och fotografi inspirerat av graffitikonst.

Konstverken handlar om linjer som länkar i varandra. System av kopplingar leder till bokstäver som bildar namn. Linjerna kan associeras till det som förbinder människor med varandra, skapar relationer och ett samhälle. Fotografierna är bärare av händelser vid olika tidpunkter, fångade sista månaden av stationens aktiva tid, innan den blev den reservplats som den nu är.

Karlbergs pendeltågsstation var en knutpunkt mellan tågen, men också för de människor som reste, eller de som intresserat betraktade de färgfyllda bokstäver som ibland kunde ses på de förbipasserande tågen. Konstverken är ett farväl till denna plats, aktiv som station mellan åren 1882-1917.

Erik Sigerud 24 september - 2 november 2018

Erik Sigerud
den 24 september – 2 november 2018

Erik Sigerud är född i Borlänge 1977. År 2004 gick han ut med en Master från Paris konsthögskola. Sigerud målar främst. Målningarna föreställer en blandning av olikartade bildelement. Ofta syns rum, människor, linjer och abstrakta former. Temat för verken är sociala sammanhang, maktkamp och verklighetstolkningar.

Erik Sigerud leker med relationen mellan illusionen av djup och målningens yta. Målningarna bearbetar en spänning mellan det privata och det gemensamma. Denna spänning handlar om politiska krafter, tolkningsföreträden och fiktioner.

Sigeruds målningar handlar dels om hur måleriprocessen kan bli ett undersökande av tillvaron. I sitt arbete testar Sigerud språkliga och fysiska gränser mellan människor. Dels handlar målningarna om sig själva i relation till mediaflöden, rumsliga sammanhang och en betraktare.

Maria Luostarinen 13 augusti - 21 september 2018

Maria Luostarinen
den 13 augusti – 21 september 2018

Maria Luostarinen är född 1959, hon bor och är verksam i Stockholm. Maria är utbildad på Konstakademin i Krakow samt på Konstfack i Stockholm. Marias konstnärskap inspireras av mystik, mytologier, drömmar och sagovärldar. Genom sitt arbete utforskar hon historier såväl synliga som dolda världar bortom vår syn.

Jonas Roos 14 maj - 20 juni 2018

Jonas Roos
den 14 maj – 20 juni 2018

Jonas Roos är född 1982, han bor och är verksam i Stockholm. Jonas examinerades på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm 2016. Hans konst är ett förhållningssätt till livet, han kallar det levnadskonst. Gränsdragningen mellan livet och konsten har utvecklats till en exponering av mönster och relationer genom matrealisering.

Under utbildningen ägnades tiden åt att arbeta sig igenom måleriets historia, performance projekt, musik, film, skrift etc. När Jonas besökte skolans plastverkstad insåg han att han kunde gjuta figurativa ramar. Han skapade en fågelsiluett som nu har reducerats till en plattform för måleri. Inget mer, inget mindre.

”Fågelformens mörka yta sluter allt inom sig och är lika mycket material som emblem. På ett lågmält sätt växer fågeln i medvetandet. Den lyckas ställa motstridigheten mellan föreställande bild och fysiskt objekt på sin spets”.

Helena Trovaj 3 april - 9 maj 2018

Helena Trovaj
den 3 april – 9 maj 2018

Helena Trovaj bor i Stockholm där hon är verksam som konstnär och kursledare i akvarellmåleri. Helena har alltid fascinerats av akvarellens kraft och nyckfullhet. Från att till en början återge landskapet på ett städat och ordnat sätt precis som det är, har hon successivt övergått till att istället skapa sina egna tolkningar av miljöerna. Helena finner inspiration i levande ting och motiven skiftar i allt från städer, människor till urbana miljöer. Bilder i rörelse på ett eller annat sätt. Hennes tydliga accentfärger är ett starkt kännetecken för hennes måleri.

Helena har tidigare medverkat på både separat- och samlingsutställningar i Stockholm och på andra håll, såsom Edsviks konsthall, Galleri Sjöhästen Nyköping, Galleri Nord Örebro etc. Hon har även medverkat vid ett flertal internationella utställningar i Belgien, Grekland, Spanien och Frankrike, samt på mässor såsom Affordable Art Fair- och Antikmässan i Stockholm.

Johan A Wattberg 27 februari - 28 mars 2018

Johan A Wattberg
den 27 februari – 28 mars 2018

Johan A Wattberg är född i Stockholm 1978. Han är en autodidakt konstnär och har sitt ursprung i graffitikonsten i början på 1990-talet. Han är målare, grafisk formgivare och skulptör. Genom åren har han utvecklat en unik stil präglad av hans syn på omvärlden.

Johans bildvärld förmedlar samtiden på ett personligt sätt, en målerisk direkthet att med några penseldrag förmedla en känsla en ärlighet. Ofta framträder porträttet, men sällan med den specifika personens egenskaper, snarare ett gemensamt tillstånd som han väljer att lyfta fram. Bakgrundens spontana färgstråk utgör med sprayformationens slumpmässiga yta en egen abstrakt rymd som ramar in figurationens ansikte eller form.

Runös Vintersalong 15 januari - 23 februari 2018

Runös Vintersalong
den 15 januari – 23 februari 2018

Runös konstprojekt inleder 2018. Vintersalongen är en jurybedömd utställning som riktar sig till medlemmar i LO- förbunden och Runös Folkhögskola. Juryn består av personer anknutna till Runö som har olika erfarenhet och intresse av konstnärlig verksamhet.

Under årets upplaga av Runös Vintersalong visar vi verk av 31 konstnärer och runt 55 verk i olika tekniker så som; olja, akryl, akvarell, foto, installation, virkning och väv.

Vernissagen hölls måndagen den 15 januari 2018.

Martin Jonsson 6 november - 15 december 2017

Martin Jonsson
den 6 november – 15 december 2017

Martin Jonsson f. 1979, bor och verkar i Åkersberga. Han är utbildad vid konstskolan Basis i Stockholm.

Martin är återigen antagen Vårsalongen och har deltagit i flertal utställningar i Stockholm. ”Jag vill med mina målningar skapa en känsla av förundran och mystik, att de ställer mer frågor än de besvarar. I de flesta fall vet jag själv inte vad bilden jag skapar betyder. Människorna i mina målningar är ofta sysselsatta med omöjliga uppgifter eller fångade i absurda situationer”.

Åsa Olofsson 25 september - 3 november 2017

Åsa Olofsson, ”Skördetid”
den 25 september – 3 november 2017

Åsa Olofsson bor och verkar i Åkersberga sedan år 2000. Hon drejar bruksföremål i Gotländsk lergodslera. Föremålen är rikt dekorerade i små unika serier. Dekoren förändras ständigt beroende på dagsform. Några utvecklas till nya mönster, andra finns kvar under längre tid. Hennes livsbejakande och sinnliga keramik sprider glädje. Fokus är på användbarhet och på att förgylla vardagen.

”Jag arbetar med lergods i en blandning av gammal tradition och moderna trender som fungerar utmärkt med mina idéer och infall. Mycket av min tid tillbringas vid drejskivan och minst lika mycket tid med att dekorera. Leran jag arbetar med kommer från Gotland och är en av få Svenska naturleror som finns idag”

”Less is good, more is better, too much is just enough”

Åsa är utbildad på Hantverkets folkhögskola i Leksand och Kunsthåndvaerkerskolen i Kolding.

Stefania Sir 15 augusti - 22 september 2017

Stefania Sir
15 augusti – 22 september 2017

Stefania Sir är född 1979 i Oradea, Rumänien. Efter gedigna konstutbildningar i hemstaden flyttade hon till Sverige som 20 åring. Stefania har utvecklat ett universellt bildspråk som är både grafisk och skulptural i en transcendent värld av arkitektoniska element, triviala vardagsföremål blandade med okända ansikten.

Från början arbetade hon mestadels med skulptur och keramik, sedan gick hon över mer och mer till måleriet. Hon har deltagit i 70‐tal samlingsutställningar runtom i världen såsom i Sverige.

Vid sidan av sitt konstnärskap har hon arbetat som konstkursledare inom keramik, skulptur, och måleri på ABF i Norra Stockholm, Väsby Konstskola, Edsvikentatio Konstskola, Långholmens folkhögskola samt arbetat som
utställningstekniker, museiguide och museipedagog på bl.a. Väsby Konsthall, Edsvik Konsthall och Fotografiska museet i Stockholm. Bland andra projekt arbetar hon med sitt eget företag som konstcoach, konstresearrangör och tar mindre arkitektuppdrag (det senare utbildar hon sig just nu på KTH Arkitektur).

Utställningen ”Tell me there’s a heaven”

tillägnar hon dem nära själar hon har förlorat alldeles för tidigt, som lämnat ett stort tomrum efter sig. Alla bilder ni ser på utställningen är tillverkade enbart för denna utställning.

…”Tell me there’s a heaven
Tell me that it’s true
Tell me there’s a reason
Why I’m seeing what I do
Tell me there’s a heaven
Where all those people go
Tell me they’re all happy now
Papa tell me that it’s so.
So do I tell her that it’s true
That there’s a place for me and you
Where hungry children smile and say
We wouldn’t have no other way
That every painful crack of bones
Is a step along the way
Every wrong done is a game plan
To that great and joyful day….”
Chris Rea

Emma Tryti 15 maj - 22 juni 2017

Emma Tryti
22 maj – 22 juni 2017

Emma Tryti f. 1982, utbildad på Bildkonstakademin i Helsingfors 2005-2011 och Kungliga konsthögskolan i Stockholm 2012-2013.

Jag arbetar med måleri, skulptur och installation. Min bildvärld är befolkad av saker och varelser där betingelserna för existensen aldrig är konstanta, bestämda, utan i ett pågående förvandlings tillstånd. Som i ögonblicket då man vaknat ur en dröm och befinner sig i den verkliga världen, men med drömmens möjligheter fortfarande inom räckhåll.

Verket jag visar på Runö skiljer sig från mitt karakteristiska sätt att arbeta. I Arbetsmiljöverkets statistik över arbetsolyckor med dödlig utgång 2014 har jag visualiserat ett ständigt aktuellt ämne, det vill säga brister i vår arbetsmiljö och dess mest extrema konsekvens.

Verket består av 41 akvareller, en bild för varje person som miste livet på arbetet 2014. Akvarellerna är lågmälda och vackra samtidigt som texten på målningarna vittnar om de tragedier som skildras. Verket visades första gången på utställningen Prekär: om det nya arbetslivets estetik och etik på Arbetets museum 2015.

Marja-leena Sillanpää 14 april - 12 maj 2017

Marja-leena Sillanpää
4 april – 12 maj 2017

”Något rör sig genom tiden och kommer tillbaka”

Marja-leena Sillanpää, med titlarna Konstnär, Författare, Clairvoyant och Dödgrävare, föddes i Björneborg, bor och verkar i Stockholm, fick Masterexamen från Kungliga Konsthögskolan i Stockholm 2004. Förutom visuella arbeten såsom teckning, måleri, skulptur och installationer är Sillanpää verksam inom experimentell elektronmusik och litteratur. Med anledning av musiken och sitt skrivande, startade hon sitt förlag Satumaa-Kustantmo 2007.

Något som rör sig och kommer tillbaka är en utställning med flera återkommande teman som i slutändan har kopplingar till döden. Det handlar som alltid i Sillanpääs arbeten om var vi befinner oss, vart vi kommer ifrån och vart vi ska, det vill säga ”om vi lägger en hög med lakan på marken, ser vi inte marken precis under högen, men vi vet att marken existerar” eller ”om vi målar vita lakan med svart färg, är det i grunden fortfarande vita lakan som vi ser”. Tankarna om att kommunikationen fortsätter och att verkligheten har flera bottnar, handlar således om en närvaro av det frånvarande, om det vi inte alltid ser med blotta ögat, men som trots allt fortfarande finns.

Till utställningen på Runö visas både nya och äldre arbeten som för första gången ställs samman. Till exempel tre större målningar som handlar om tre systrar i skuggan av ett liv, ett större antal teckningar på porträtt av bortgångna författare och svarta fanor som har kopplingar till en sorg som kan binda levande och döda samman.

Marja-Leena Sillanpää har under de senaste åren erhållit flertalet utmärkelser såsom Ragnar von Holten minnesstipendium och Sven Harrys konststipendium, samt flitigt haft separatutställningar exempelvis, Norrtälje Konsthall, Örebro konsthall, Sandgrund Lars Lerin Konsthall och Konstakademin i Stockholm.

För mer information: www.marjaleenasillanpaa.se

Ulrica Zwenger 20 februari - 31 mars 2017

Ulrica Zwenger
20 februari – 31 mars 2017

Vernissage tisdagen den 21 februari klockan 15.00.

Ulrica bor och verkar i Stockholm, hon är utbildad på GFU och byggde på med sista terminen på Kulturamas utbildning inom studio- och ljussättning. Utöver det studerade hon dokumentärt fotografi på Biskop Arnö. Ulrica har arbetat som frilansfotograf i 20 år, med uppdrag för tidningar, porträttfotograferingar, bokförlag, organisationer etc. Den konstnärliga delen av fotograferandet kännetecknas av en hudlös närhet och respekt till människorna. Ulrica finner det vackra och sköra i vardagen. Stadsmiljöerna är dova i färgskalan med en magi som är trolsk som skogen.

”Mitt plåtande kommer ur ett spänningsfält mellan kontraster. Mörkt, ljust, fint, fult, ensamhet, samhörighet. Ofta finns det en känsla av melankoli och en undran om något har hänt eller kommer att hända”

Utställningen på Runö visar bilder från Björns Trädgård, på Södermalm i Stockholm. En samtida plats där alla korsar varandras väg. I hårt utanförskap men också de som lever priviligierat. Barnen i parken, lattefolket på restaurangen, muslimer på väg till moskén, de hemlösa och papperslösa som på lördagar får kaffe och mackor av volontärer.

Ulrica har tidigare ställt ut på Galleri Nino i Karlstad. Hon är även representerad på Fotografiska i Stockholm med en serie fotografier som säljs i en liten upplaga, Special Edition. Hennes bilder i vardagens närhet visas på Instagram.

Runös Vintersalong 16 januari - 17 februari 2017

Runös konstprojekt inleder 2017.  Vintersalongen är en jurybedömd utställning som riktar sig till medlemmar i LO-förbunden och Runös Folkhögskola.  Juryn består av personer anknutna till Runö som har olika erfarenhet och intresse av konstnärlig verksamhet.

Under årets upplaga av Runös Vintersalong visar vi verk av 35 konstnärer. Det är runt 58 verk i olika tekniker så som; olja, akryl, akvarell, pastell, foto, keramik, installation, silversmide, tovning och skulptur.

Bilderna kommer från vårt vernissage den 16 januari.

Christina Henrysson & Abbe Ocean 7 november - 16 december 2016

De arbetar med det som är svårt att sätta fingret på, känslor, världsupplevelser, det dolda, det gömda och skimrande, likt en himmel som ständigt förändrar sig. Deras arbetssätt skiljer sig åt i teknik. Bilderna har ändå något gemensamt.

Abbe Ocean är en autodidakt konstnärssjäl som har utvecklat sitt fotografi under lång tid. Han är även sakletare som gärna återanvänder det han hittat.

Christina Henrysson är utbildad på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Hon arbetar med tryck, måleri och fotografi i en växelverkan. Inspiration av naturen och dess former och rörelser som ibland ter sig abstrakta och mystiska.

Leif Tjerned 3 oktober - 4 november 2016

Leif Tejrneds retroperspektiva utställning har vi fått låna från Edsviks Konsthall. Hans konstnärskap präglas av influenser från de stora popkonstnärerna och som funnit sitt unika språk i de monumentala verk som påminner om nattpromenader genom storstadsmiljöer med dess neonbelysning. Hans bildspråk varierar på ett angenämt sätt i och med att han tagit intryck från sin omgivning utan att hamna i enkel bilddokumentation av idag. Tvärtom, med ena foten i Modernismen och den andra i Postmodernismen visar vederbörande en solfjäder av kommentarer och subtila ironier från vår samtid.

Tjerned använder för det mesta airbrush teknik och stora färgsprutor.

Lars Tjerned är utbildad på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm, arbetar med måleri, grafik och skulptur. Han är representerad på Kalmar Konstmuseum, Göteborgs Konstmuseum, Norrköpings Konstmuseum och Moderna Museet i Stockholm.

Nelson Salazar Luna 15 augusti - 2 oktober 2016

Nelson Salazar Luna är född 1956 i Maitencilloi, Chile. Via Argentina och Gran Canaria är han nu bosatt i Sverige. Han har sin ateljé på Runö sedan något år tillbaka.

Nelson är självlärd och har arbetet som konstnär i 35 år. I början av sin konstnärliga karriär ägnade han sig åt installationer och performance som beskrev övertramp som begicks i hans hemland. Med tiden övergick Nelson mer åt måleri, konsten rörde sig mest i sociala och politiska teman. Under de senaste 20 åren har han ägnat sig åt ett mer universellt och intellektuellt arbete.

Jimmy Rosenholm 9 maj - 22 juni 2016

Jimmy är född 1984 i Åkersberga, bor och är verksam i Angarn, Vallentuna. Han har studerat vid Konstskolan Basis i Stockholm, och även arbetat som konstnärsassistent till Alexander Klingspor.

Jimmy har sitt ursprung i graffitikulturen. I sitt sökande efter ett eget bildspråk experimenterar han med klassiskt måleri och graffitins uttryck.  Målningarna är stora och färgrika vardagsscener.

Emma Stålberg 4 april - 4 maj 2016

Emma Stålberg född 1982. Är uppväxt i Nyköping, bor och arbetar i Stockholm sedan 2010. Hon är utbildad vid konstakademiet i Trondheim och arbetar med måleri, skulptur och installation.

”För mig handlar måleriet mycket om att ge substans till en känsla eller erfarenhet. Jag vill försätta betraktaren i ett tillstånd, en stämning. När jag målar bearbetar jag mina minnen och intryck. Jag vill förmedla en känsla ett skeende eller ett tillstånd. Uttrycken i mina målningar styrs därför mycket av min sinnesstämning där och då. Jag kan inspireras av en färgkombination, olika former i landskapet, stenar, lavar eller hur ljus reflekteras på en yta.

Tillvägagångssättet när jag arbetar med skulptur skiljer sig mycket från när jag målar. I arbetet med skulpturerna har jag en klar idé om hur jag vill att konstverket ska se ut redan när jag börjar. Det kan starta med att jag vill utforska och experimentera med ett material. Jag väljer gärna kroppsliga organiska material så som gummi, hår och fjädrar.

Jag vill skapa konstverk som har en dubbelhet i att de både kan betraktas som vackra och äckliga på samma gång”.

Runös Vintersalong 15 februari - 23 mars 2016

Runös Vintersalong bjöd på en spännande mix av konstnärer, konstnärliga uttryckformer, mingel och tilltugg.

Vintersalongen är en jurybedömd utställning som riktar sig till medlemmar i LO-förbunden och Runös Folkhögskola. Juryn består av personer anknutna till Runö som har olika erfarenhet och intresse av konstnärlig verksamhet.

Under årets upplaga av Runös Vintersalong visades verk av 29 konstnärer och runt 50 verk i olika tekniker så som; olja, akryl, akvarell, foto, keramik, installation och textil.

Henry Grahn Hermunen 13 januari - 11 februari 2016

Den 19 januari hölls ett vernissage för Henry Grahn Hermunens konstutställning som gick att beskåda hos oss fram till den 11 februari.

Konstnär Henry Grahn Hermunen från Finland har studerat på Bildkonstakademin i Helsingfors och Kungliga konsthögskolan i Stockholm.

”En del anser att konst inte behöver ta eller visa något ansvar, men jag ser det som att konsten har en bra möjlighet till att just visa aktning, att påminna om viktiga värden och samtidigt även inspirera” säger Henry.

Han ställer ut dokumentära teckningar av vardagliga och ovardagliga människor, som i något skede av livet utmärkt sig på något sätt. ”I arbetsprocessen/tecknandet vill jag samtidigt töja på mina egna preferenser genom att den ofta försvinnande linjen inte alltid ska vara självklart estetisk utan även visa motsatser genom disharmonier precis som livet runt oss, men att resultatet sammansatt ändå skall spegla en slags skönhet och humor”.

Under biennalen DIALOGUES 10 recenserade Vadim Mikhailov i den ryska tidningen Vedomosti Grahn Hermunens teckningar som en av de bästa delarna av jubileums biennal som hölls i St. Peterburgs huvudkonsthall 2011.

På Runö visas även symbolistiska landskapsfotografier. Det är egenutvecklad teknik bestående av flera transparenta bildskikt/sekvenser som ger verket ett extraordinärt och vackert djup. Motiven består ofta av romantiska scenerier men som likväl innehåller olika aspekter av civilisations kritik.

Den tyske kritikern Josef Singldinger, specialiserad på målaren Gerhard Richter, sade 2013 att Grahn Hermunen vidareutvecklat Gerhard Richters arbete i sina flerskikts fotografier. Josef Singldinger har under många år varit chefredaktör vid Berlin tidningen ”Konst + Kultur” och chef för kulturavdelningen vid ”Hamburger Morgenpost” samt ”Hamburger Rundschau”.

Cecilia Haupt 2 november - 17 december 2015

Cecilia är född 1972. Utbildad vid Beckmans Reklamskola och Konstfack. Hon är verksam i Stockholm och har medverkat i olika utställningar både i Sverige och Internationellt.  Den första separatutställningen hade Cecilia på Galleri Händer i Stockholm 2003 och har sedan dess kontinuerligt haft utställningar och medverkat på Mässor. 2015 startade hon Cecilia Haupt Konstbyrå där olika konstprojekt samt kurser pågår och hon är Gästlärare på Konstfack i Måleri och Teckning.

År 2000 vann hon 1a pris på Nationalmuseum under utställningen ”Ätbart” med sitt bidrag ”Sugardaddy” Göran Persson porträtterad i smågodis.

Cecilias främsta teman är ”Längtans Landskap” baserat på Prins Eugenes målning ” Molnet” och ”Minnets Landskap” där eld är det centrala och ”Längtans Landskap” transformeras till någonting otäckt men vackert. ”Dog Bless You” är ett annat tema om hundar och deras relation till människan. Sitt Plats Ligg! Det ligger en hund begraven… Färgen är det centrala i arbetsprocessen och melankoli och nostalgi är vad målningarna lockar fram.

Cecilia arbetar ur minnet och det viktigaste för henne är att målningen har ett inre ljus. ”Längtans Landskap” är en plats vi alla kan relatera till och känna igen oss i. Målningarna påminner om platser och landskap som vi passerat och längtar tillbaka till.

Fritidsgårdarna i Österåker 5 oktober - 29 oktober 2015

Inför denna konstutställning, ställde vi oss frågan vilket tema vi ville arbeta kring och hur det skulle kunna se ut. Vi var överens om att temat skulle vara lätt för ungdomarna att ta till sig. Att det skulle vara roligt, fantasieggande och enkelt. Ganska snart i diskussionen kom förslaget ”Skor” upp och alla var ense. Det var ett bra tema att jobba kring. Att pimpa och på olika sätt göra konst av skor.
Så roligt! Sagt och gjort.

Konstprojekt startades upp,”pimp”-material införskaffades och skor samlades in, bl. a. från Berga Second Hand. På Bergagården bestämdes det att allt material skulle finnas centralt i lokalen, för att på bästa sätt stimulera ungdomarna till att vilja skapa sin egen konstfulla sko. Kreativiteten flödade och resultatet av detta är de ”skoverk” som står uppställda på hyllorna, samt den rörliga installation som finns på plats på golvet.

Ljusterö ungdomsgård valde de foto som uttrycksform för att presentera sitt skoprojekt. Det fina resultatet syns på väggen som ett fotocollage med många olika sorters skor.

Britta Grassman 10 augusti - 2 oktober 2015

Britta Grassman är född i Köln men är uppväxt i Stockholm. Bor och arbetar i Stockholm.
”Måleriet utgör huvudfåran i min konst, men på senare år har jag även tagit in foto och ibland skrivit text. Det finns en glidning mellan yttre verklighet och inre verklighet i verken, ett gränsland jag uppehåller mig vid i skapandet. Jag eftersträvar att skapa en bild jag inte tidigare sett. Under processens gång skapas en slags relation till verket som växer fram, det blir något jag lär känna. Landskapet i vid bemärkelse är ett återkommande tema; undersökning av olika sorters landskap.”

Britta Grassman är född i Köln men är uppväxt i Stockholm. Bor och arbetar i Stockholm.
”Måleriet utgör huvudfåran i min konst, men på senare år har jag även tagit in foto och ibland skrivit text. Det finns en glidning mellan yttre verklighet och inre verklighet i verken, ett gränsland jag uppehåller mig vid i skapandet. Jag eftersträvar att skapa en bild jag inte tidigare sett. Under processens gång skapas en slags relation till verket som växer fram, det blir något jag lär känna. Landskapet i vid bemärkelse är ett återkommande tema; undersökning av olika sorters landskap.”