Konstutställningar våren 2019

Vid ditt besök på Runö visar vi gärna upp vår fantastiska konstskatt. Här finns över 700 konstverk i form av skulpturer, målningar, väggboningar, mosaik och reliefer. De finns utspridda över hela vår anläggning och bara väntar på att bli betraktade av just dig.  Glöm inte att boka in en privat visning när du planerar ditt möte med oss.

Vårens gästande konstnärer är:

 

Runös Vintersalong

14 januari – 22 februari

Vernissage måndag 14 januari kl. 18.30

Runös konstprojekt inleder 2019. Vintersalongen är en jurybedömd utställning som riktar sig till medlemmar i LO- förbunden och Runös Folkhögskola. Juryn består av personer anknutna till Runö som har olika erfarenhet och intresse av konstnärlig verksamhet.

2019 års upplaga av Runös Vintersalong visar vi verk av 26 konstnärer och runt 40 verk i olika tekniker så som; olja, akryl, akvarell, foto, installation, brodyr, digitalt tryck, keramik och skulptur.

 

Birgit Ståhl-Nyberg

27 februari – 29 mars

Vernissage tisdag 5 mars kl. 15.00

Birgit Ståhl-Nyberg 1928-1982. På Runö visas delar av hennes utställning som visats på Uppsala Konstmuseum samt Norrköpings Konstmuseum under 2018/2019. Med en tveklös tro på konstens förmåga att förändra och medvetandegöra var Birgit en konstnär som ville göra skillnad. Konsten skulle gestalta människors relationer till varandra här och nu. Hennes tolkningar av sin samtid väcker frågor om vår egen tid.

 

Leif Engström

1 april – 10 maj

Vernissage tisdag 2 april kl. 15.00

Leif Engström, f 1992 i Brunskog, Arvika. Studerar för tillfället sin master på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Leif arbetar med måleri i stora format, ofta landskap, växtlighet och byggnader i förortsmiljöer, med en ton av mystik i bilderna. Han arbetar i en tradition av nordiskt föreställande måleri men drar också in referenser till japansk bildkultur, science fiction och magisk realism. I dessa många gånger vardagliga motiv uppstår en stämning av upphöjd verklighet, ibland med vissa skruvade och märkliga detaljer. Leif har tidigare ställt ut på Liljevalchs vårsalong, 2018, och kommer sommaren 2019 ställa ut på Lars Lerin Sandgrund i Karlstad.

 

Jonte Wentzel

13 maj – 14 juni

Vernissage tisdag 7 maj kl 15.00

Jonte Wentzel är född 1976 i Örebro och började som 16-åring arbeta som fotograf på Karlskoga kuriren. Via värnpliktsnytt så etablerade Jonte sig i Stockholm och blev sedan fast pressfotograf på Expressens bildredaktion.
Sen 2002 så har han frilansat och ägnat stor del av sin tid i krisdrabbade miljöer såsom Afghanistan, Pakistan, Gaza, Haiti och Ukraina.
Utmaningen i att porträttera den verkliga människan i komplexa miljöer och krisdrabbade områden och få fram bilden av tankar, mod, sorg, glädje och på så vis berätta om livet för människor på olika platser i hela världen är det Jonte tydligt tagit fasta på inom sin bildjournalistik.