Prata med våra experter

Hör av dig direkt till mig så hjälper jag dig vidare.

 • Bokning
 • Marianne
 • 08-555 380 00
 • Maila mig
 • Upplev skärgårdsnaturen hos oss

  Runö förfogar över 40 hektar fantastisk natur, allt beläget på en halvö i Roslagens skärgård. Här finns Näsuddens naturreservat med historiska objekt såsom vikingalämningar och ett gravröse från järnåldern. Och här finns vackra ängar och direktkontakt med skärgårdshavet.

  Här ligger husen utspridda på en höjd med en fantastiskt rogivande utsikt. Grönskan hittar hela vägen upp till huvudbyggnaden och omringas av aktivitetsytor, fårhagar och vatten. Längst ut på udden ligger Näsuddens naturreservat.

  Näsuddens naturreservat

  Naturreservatet instiftades 2009 och består av två delar, Kristenholmen i norr och Gästholmen i söder. Ursprungligen var det två separata öar, men idag kan man nå Gästholmen via ett låglänt parti med strandäng. Halvön är kuperad och omväxlande med en mängd olika naturtyper och småmiljöer. Naturen består av strandängar, hällmarkstallskog, lundartad blandlövskog och öppnare partier från tidigare åker- och slåtterbruk. Urgamla ekar, martallar, stup, raviner, hasselbuketter, vårblommor och sång av näktergal bjuds den som kommer hit. Stora delar av reservatet är klassat som nyckelbiotop av Skogsstyrelsen. Området är drygt 20 hektar stort och betas av får, deras lamm och kor av rasen Highland cattle.

  Historia

  Det här är en plats som har förändrats under flera tidsepoker. Här passerade Långhundraleden – vikingarnas väg mot gamla Uppsala – och i marken har man hittat skärvor av porslin och gamla leksaker. På udden finns också ett gravröse från järnåldern och rester av gruvbrytning. Dessutom finns spår av en backstuga och dess trädgård med äppelträd och en gammal vattenkälla.

  Konst

  Två konstinstallationer har satts upp av Runö. ”Palme stenar”, av Anders Örnberg, är tänkt som en plats för kontemplation över hemskheter i historien och hur viktigt det är att motverka nya folkmord och annat förtryck. ”Ut trälar”, av Berge Örn, är en illustration av hur det går när tekniken kommer med nymodigheter – här en plog – och slår ut gamla arbetsuppgifter – de med hacka. Båda konstverken kan sägas vara lika aktuella idag som när de sattes upp.

  Vad finns mer på Näsudden?

  En fantastisk utsikt över Trälhavet, klippor att bada från, grillplatser, rundhällar och annat från den tiden då isen rörde sig över området, farliga stup, jätteekar och utmärkta platser för den som vill måla naturen. Välkommen!

  Nyfiken på vår skärgårdskommun?

  Österåkers kommun är full av smultronställen värda ett besök. På kommunens hemsida hittar du mer information om sevärdheter och aktuella evenemang. Här kan du klicka dig vidare till kommunens turistinformation och till Roslagens officiella besöksguide.