Klassiska semlor

Fettisdagen är enligt tradition den dagen då man fick äta fettisdagsbullar som vi kallar semlor. Fettisdagen var tidigare kulmen på en tredagarsfest då man åt upp sig inför den 40 dagar långa fastan som inleddes dagen efter fettisdagen. Dock var tisdagens, fastlagstisdagen, den vita tisdagen eller fettisdagen den riktigt stora ätardagen då man bunkrade upp med fett. När fastan försvann fortsatte man äta semlor men då varje tisdag fram till påsken. På årets fettisdag kommer troligen 50 % av svenskarna äta en semla. Här kommer ett recept för dig som vill göra din egna klassiska semla.

Ingredienser

Fördeg
2,5 dl mjölk
3,5 dl vetemjöl special
25 g jäst
1 msk stött kardemumma

Resterande deg 
1 dl socker
1 tsk havssalt
3,75 dl vetemjöl
100 g rumstempererat smör

Fyllning
300 g mandelmassa
75 g rostade mandlar
1 dl grädde

5 dl vispad grädde

 

Gör så här

Fördeg
Blanda allt noga ca 5 min. Låt ligga ca 40 min.

Deg fortsättning
Tillsätt socker, salt och mjöl. Knåda ca 15 min. Tillsätt det rumstempererade smöret och blanda några minuter till. Låt degen vila ca 1 timme, alternativt i kyl under natten. Dela degen i 12-15 bitar. Forma dem runda. Låt bullarna jäsa ca 3 timmar. Baka sedan i 200 grader ca 10 min.

Fyllning
Rosta skalade mandlar på 200 grader ca 10 min, låt svalna. Riv mandelmassan på rivjärn. Hacka mandlarna i bitar och blanda med mandelmassan och grädde. Avsluta med att blanda i ”urgröpet” från bullarna.

Montering
Skär av toppen och gröp ur. Fyll bullen. Spritsa nyvispad grädde på och toppa med locket.

Sikta på florsocker och servera!