Vegetariska dagen

Den vegetariska dagen är här!

Torsdagen den 1 februari firar vi den vegetariska dagen på Runö Möten & Events. Vi serverar enbart smakrika grödor från växtriket och slår samtidigt ett litet slag för en bättre framtid. Det gör vi för att visa hur fantastiskt gott det är med råvaror som dessutom får din kropp att må bra.

På våra lunchbufféer finner du alltid rikligt med vegetarisk kost, och vi ser hur intresset för bra mat ökar. Nu tar vi tillfället i akt och berättar om flera fördelar med att ändra kosthållningen. Framför allt så vill vi att du och moder jord ska må bra så länge det bara går.

Visste du att?

70 gram kött/person och dag är den mängd som är hållbar om vi alla vill äta kött dagligen.

Vegetarianer håller sig friskare och får en högre ämnesomsättning. De löper mindre risk att drabbas av en rad olika sjukdomar, som högt blodtryck, hjärt- och kärlsjukdom och vissa cancerformer.

Du får mer pengar kvar i plånboken när du väljer vegetariskt framför kött. Speciellt om du väljer rotfrukter, grönsaker och baljväxter som bas i matlagningen.

Köttindustrin kräver stora ytor för att ge plats åt djuren. Det gör att man skövlar regnskogar för att skapa betesmark åt biffdjur och ge plats för sojabönsodlingar som sedan blir djurfoder. Dessutom görs ett stort vattenfotavtryck när man producerar kött.

Ditt proteinbehov får du lika bra från ärtor, bönor och linser.

Köttproduktionen genererar stora kväveutsläpp som leder till övergödning av våra hav och sjöar. De förödande växthusgaserna kommer på många sätt från köttindustrin. Bland annat genom får och kors avföring, gödsel och foderproduktionen.

Avstår du från kött och fisk gör du djuren en stor tjänst. På många platser är uppfödningen ofta otäck och mycket forskning kring vårt köttätande görs med hjälp av djurförsök.

 

Får vi bjuda på lite inspiration?

Nu har vi samlat ihop några av våra populära vegetariska rätter. Vill du ha lite inspiration? Hör av dig så skickar vi dem till dig!

 

Om vår KRAV-märkta frukost

Vi är Svanen-certifierade och har i många år arbetat med att överträffa våra miljömål. Ett steg var exempelvis bygget av solcellsanläggning och självklart är även maten en viktig del. Måltiderna tillagas av närproducerade, KRAV-märkta och ekologiska råvaror i så stor utsträckning som möjligt. Och nu är frukosten dessutom KRAV-märkt. Det betyder att ett stort antal råvaror på frukostbuffén är märkta med KRAV. Och arbetet fortsätter ständigt för att skapa rätter som gör så lite åverkan på miljön som möjligt.