NJUT AV VÅRA KONSTSKATTER

Vi ruvar på en av Sveriges största och häftigaste privata konstskatter. Det handlar om en unik samling konst, med totalt över 700 verk.

Bland de riktigt stora konstnärerna, som finns representerade med flera verk, återfinns Sven X:et Erixson, Albin Amelin och Elis Eriksson – som alla räknas till giganterna inom svensk arbetarkonst. Målningar och skulpturer mixas med mosaik, väggbonader och reliefer.

Naturligt möte med konsten och kulturen

På Runö ska konsten och kulturen vara ständigt närvarande. Denna inställning är en viktig del av vår historia. Redan när Runö byggdes på 50-talet var arkitektur, kultur och konst centralt i allt. Målet var att beröra besökarna, och så är det fortfarande. Runös konstsamling utvecklas ständigt och växer med nya verk. Vi tar även in ny svensk konst för tidsbegränsade utställningar och vernissager.

Arkitektur och inredning i vackert 50-talssnitt

Även Runös arkitektur är välbevarad och faktum är att konsten var en viktig del av arkitekturen redan från början. Konstnärerna gjorde de imponerande väggmålningar som fortfarande pryder väggarna på Runö.

Så gott som alla Runös byggnader är av klassiskt 50-talssnitt och ritade av Axel Grape. Inredningsarkitekturen är ett verk av Carl-Axel Acking, en av Sveriges främsta inom arkitektur och inredning på 30-, 40- och 50-talen. På Runö har hans insatser bevarats och vårdats med omtanke, men fått ett mer modernt 50-talssnitt för att följa med i den tekniska utvecklingen. Den varsamma renoveringen har gjorts tillsammans med Askhagen Arkitektbyrå som tagit vid efter Grape och Acking.