Ströbrödskaka med citron

29 september 2025

Runötipset

BaguetteKaka

Runötipset

Låt brödet som blev över bli till njutning

Njut av en saftig kaka till kaffet – en ströbrödskaka med citron. Med det här receptet förvandlar du enkelt brödskalkarna till något friskt och gott redan i eftermiddag. Testa själv, receptet hittar du längre ner på sidan.

Vill du ha fler klimatsmarta tips till köket? Klicka dig vidare bland tips och nyheter här på sidan.
Nyheter, tips och inspiration

Ströbrödskaka med citron

Ett recept från boken Rädda Maten

 

Gör så här:

Koka upp vatten och socker till lagen. Ta kastrullen från värmen.

Tvätta citronerna och skala dem med potatisskalare.

Lägg skalen i sockerlagen och pressa ner saften. Låt lagen svalna och sila sedan bort skalen.

Vispa ägg och socker pösigt i en bunke.

Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och blanda med äggvispet.

Rör ihop ströbröd, bakpulver och salt för sig och vänd ner i bunken.

Häll upp smeten i en större smord och bröad bakform eller i två mindre formar.

Baka i ugnen på 175 grader med varmluft i cirka 30 minuter i en större form och i 15–20 minuter om du använder två mindre.

Känn efter med en sticka om kakan är färdig, den ska vara torr när den dras upp ur kakan.

Vänd upp kakan på ett fat och fukta den genom att pensla citronlag över hela kakan.

Klart, nu är det bara att dekorera inför servering. Lite strösocker, någon citron eller annat efter tycke och smak. Hoppas det smakar!

Ingredienser till 10-12 portioner
  • 3 dl vatten – till citronlagen
  • 2 dl strösocker – till citronlagen
  • 2 citroner – till citronlagen
  • 3 ägg
  • 2,5 dl strösocker
  • 50 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 3,5 dl ströbröd av torrt ljust bröd
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 krm salt