Nyskördade rabarber blir till läskande drinkar

10 juni 2024

Runötipset

Nu skördar vi försommarens rabarber och serverar läskande rabarberdrinkar i baren. Med rabarbersirap som smaksättare kommer du lyckas med många goda drinkar i sommar. Två av våra populära sommardrinkar har sirapen som viktig ingrediens, ta del av ett par favoriter här.

I den ena använder vi oss av lokalproducerad gin från Swallows & Spirits – ett lokalt destilleri som arbetar med smaker som, för producenterna, symboliserar svensk sommar. Den drinken innehåller deras torra gin som har en söt smak av honung, äpple och morötter. Varsågoda, hoppas ni tycker om sommarens kanske fräschaste drinkar.

Raberbersirap

Gör så här:

Skiva rabarbern och placera i en kastrull med vatten och socker.

Koka upp och låt det sjuda i omkring 10-15 minuter.

Sila av och häll upp sirapen på flaska. Den ska ha en konsistens lite tjockare än koncentrerad saft. Sirapen håller i kylskåp ca 1-2 veckor.

Rabarbermoset som blir över går jättebra att använda i en paj.

Ingredienser
  • 500 g rabarber
  • 5 dl strösocker
  • 2 dl vatten

Swallows Sommardrink

Gör sommardrinken så här:

Blanda Gin, sirap, Amaretto och grapejuice och skaka.

Häll i ett glas med is.

Toppa med lite tonic och en skiva lime.

 

Ingredienser
  • 4 cl Swallows Dry Gin
  • 3 cl rabarber sirap
  • 0,2 cl Amaretto
  • 2 cl grapejuice
  • Ett glas is
  • Toppa med Medelhavstonic & lime

Alkoholfri Rabarberspritzer

Gör så här:

Pressa citron.

Häll ner citronen tillsammans med din rabarbersirap i ett glas med is.

Addera tonic och njut!

 

Ingredienser
  • 4 cl rabarber sirap
  • 4 cl pressad citronsaft
  • 1, 5 dl tonic water
  • Ett glas is